Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αιφνίδιο θάνατο βρήκαν, χθες Κυριακή, δύο πυροτεχνουργοί της υπηρεσίας αρωγής Norwegian People’s Aid (NPA) που επιχειρούσαν στη Χονιάρα των Νήσων Σολομώντα. Αιτία υπήρξε η έκρηξη μίας εκ των βομβών που οι ειδικοί είχαν συλλέξει προς εξουδετέρωση, στα πλαίσια αποστολής εξεύρεσης, περισυλλογής και διάσπασης -σύμφωνα με τον τεχνικό όρο- βομβών που είχαν θαφτεί ή εγκαταλειφθεί στην περιοχή από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο άνδρες της υπηρεσίας, που συνεργάζονταν με την κυβέρνηση για την διεξαγωγή της εν λόγω επιχείρησης, ταυτοποιήθηκαν από την υπηρεσία ως οι Στίβεν «Λουκ» Άτκινσον από τη Βρετανία και Τρεντ Λι από την Αυστραλία.

Οι αστυνομικές αρχές της χώρας, που έχουν κοινή επιχειρησιακή δράση με την υπηρεσία (NPA), δηλώνουν ότι οι πυροτεχνουργοί σκοτώθηκαν στο γραφείο της υπηρεσίας σε κατοικημένο μέρος της Χονιάρα, όπου θεωρείται ότι κάποια από τις βόμβες που είχαν μεταφέρει εκεί εξερράγη κατά την απόπειρα εξουδετέρωσης. «Φοβόμαστε ότι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση διάσπασης εκρηκτικών υλών σε κατοικημένη περιοχή» σημειώνει ο επιθεωρητής Κλίφορντ Τάνακι, προσθέτοντας πως οι αρχές απομάκρυναν τις υπόλοιπες βόμβες από το χώρο μετά το συμβάν.

Η υπηρεσία αρωγής έχει σταματήσει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή με σκοπό να βοηθήσει την έρευνα της αστυνομίας για το ατύχημα, ώστε να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η γεωγραφική τοποθεσία της Χονιάρα βρίσκεται στο νησί Γκουνταλκανάλ, πεδίο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των συμμάχων και των Ιαπώνων στο Β’ Π.Π., με συνέπεια να βρίσκονται ακόμα θαμμένες πολλές βόμβες εκεί. 

Η διεξαγωγή της επιχείρησης εξουδετέρωσης των βομβών πραγματοποιείται εν όψει των Ειρηνικών Αγώνων του 2023, που θα φιλοξενηθούν στους Νήσους Σολομώντα.

Τοποθετημένο νοτιοανατολικά της Αυστραλίας το κρατίδιο κατέχει πληθυσμό περίπου 600.000 ανθρώπων, σύμφωνα με πρόσφατες απογραφές.

 ΠΗΓΗ: Associated Press