Η φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη στάθηκε αφορμή για την παραίτηση της κυβέρνησης Ντιάμπ αλλά προκάλεσε και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας αποθήκευσης νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Μια εβδομάδα μετά τη φονική έκρηξη, μια αποκάλυψη του πρακτορείου ειδήσεων Reuters φανερώνει πως η πολιτική ηγεσία γνώριζε για τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκληθεί.
Αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου, πάντα σύμφωνα με το Reuters, είχαν προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της χώρας για το φορτίο των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που βρίσκονταν αποθηκευμένες στο λιμάνι της Βηρυτού και τον κίνδυνο μια έκρηξης που θα καταστρέψει την πρωτεύουσα.
Δυστυχώς, οι φωνές αυτές δεν εισακούστηκαν και η έκρηξη των χημικών ουσιών προκάλεσαν χάος καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού, αφαιρώντας τη ζωή τουλάχιστον 163 ατόμων, τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000 ανθρώπων και την καταστροφή περίπου 6.000 κτιρίων.
Σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο ειδήσεων, μια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη περιελάμβανε αναφορά σε μια ιδιωτική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ με ημερομηνία 20 Ιουλίου.
Ενώ το περιεχόμενο της επιστολής δεν περιλαμβανόταν στην έκθεση που είδε το Reuters, ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι συνόψισε τα πορίσματα μιας δικαστικής έρευνας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ουσίες έπρεπε να ασφαλιστούν άμεσα.
«Υπήρχε κίνδυνος το υλικό αυτό, εάν κλαπεί, να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο/
«Στο τέλος της έρευνας, ο Γενικός Εισαγγελέας ετοίμασε μια έκθεση που στάλθηκε στις αρχές», είπε, αναφερόμενος στην επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, η οποία επιβλέπει την ασφάλεια λιμένων.
«Τους προειδοποίησα ότι αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τη Βηρυτό αν εκραγεί», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της επιστολής.
Το γραφείο του πρωθυπουργού και η προεδρία δεν θέλησαν να σχολιάσουν την αποκάλυψη για την επιστολή της 20ης Ιουλίου ενώ ο γενικός εισαγγελέας της χώρας δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα του πρακτορείου.
Παραίτηση της κυβέρνησης
Χθες, ο πρόεδρος του Λιβάνου έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, αφού τέσσερις υπουργοί τον εγκατέλειψαν, υπό την πίεση των διαδηλωτών που εδώ και έξι μέρες κατηγορούν την πολιτική ελίτ της χώρας για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι.
Ο Ντιάμπ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον Ιανουάριο μετά τις λαϊκές κινητοποιήσεις που έφεραν την παραίτηση του προκατόχου του, Σαάντ Χαρίρι, κατήγγειλε τη «διαφθορά» και κατέληξε στο συμπέρασμα «η διαφθορά στη χώρα του είναι «μεγαλύτερη από το κράτος».
Την ώρα που ο ίδιος εκφωνούσε την ομιλία του, οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κοινοβούλιο, για τρίτη συνεχόμενη νύχτα με αστυνομικούς να συγκρούονται με τους πολίτες που ζητούν την ανανέωση όλης της πολιτικής τάξης καταγγέλλοντας εδώ και μήνες διαφθορά και ανικανότητα.
