Το πειραματικό εμβόλιο που ανέπτυξε η Johnson & Johnson για τον νέο κορονοϊό φαίνεται να προστατεύει τους πιθήκους και πλέον ξεκινούν οι δοκιμές ασφαλείας σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, όταν εκτέθηκαν στον ιό, έξι στα έξι ζώα που έλαβαν το υποψήφιο εμβόλιο είχαν απόλυτη προστασία από πνευμονική νόσο και πέντε στα έξι ήταν προστατευμένα από την μόλυνση βάσει της παρουσίας του ιού σε ρινικά επιχρίσματα.
Αξιοσημείωτο, ότι σε αντίθεση με πολλά άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται και τα οποία μπορεί να απαιτούν δύο ενέσεις, το υποψήφιο εμβόλιο της Johnson & Johnson φαίνεται να προστατεύει τους πιθήκους με μία μόνο δόση, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Αυτό μας δίνει την πεποίθηση ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα εμβόλιο με εφάπαξ δόση σε αυτή την επιδημία και να μάθουμε εάν έχει προστατευτικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους», δήλωσε ο δρ. Πολ Στόφελς, επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος της J&J σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.
Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει δοκιμές αρχικού σταδίου σε ανθρώπους στις ΗΠΑ και το Βέλγιο και ότι θα προχωρήσει σε δοκιμές του υποψηφίου εμβολίου σε πάνω από 1.000 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, καθώς και σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.
Πρόκειται για το δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο που δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε πιθήκους αυτή την εβδομάδα, αλλά και μια από τις τουλάχιστον 30 δοκιμές σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές – που πιθανόν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες – τα αποτελέσματα στους πιθήκους προσφέρουν την καλύτερη εικόνα για το αν τα εμβόλια θα αποβούν αποτελεσματικά.
