ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου φέτος θα βγει νωρίς, θα είναι το ίδιο μα διαφορετική η ατμόσφαιρα, αφού μας προσκαλεί να το απολαύσουμε και να ξεχαστούμε… χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας στο κοινό ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Φέτος, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Ορος. Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχτούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά τη νύχτα της 3ης Αυγούστου, εκτός από μία και μόνο εκδήλωση στο Κάστρο Αντιρρίου που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου -πρόκειται για τη θεατρική παράσταση «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη από το θεατρικό εργαστήρι «Δρώντων Κάθαρσις» της Ειρήνης Ευαγγελάτου.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, αστροπαρατήρηση.

● Ετσι, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου θα εμφανιστεί το σύνολο Jazz Sextet της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

● Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» οργανώνεται εκδήλωση με θέμα τα πανηγύρια του Αυγούστου.

● Στον αρχαιολογικό χώρο Αφαίας στην Αίγινα θα παρουσιαστεί το χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «Place in the ancient earth», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Silvia Macchi.

● Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών θα δώσει συναυλία με τίτλο «Μουσική χωρίς σύνορα, μια διαδρομή μεταξύ Δύσης και Ανατολής» ο Χ. Γιαζιτζιάν.

● Στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Αλεξανδρούπολης θα δοθεί η παράσταση χορού, μουσικής και ποιητικού κειμένου «Αnamnesis» της χοροθεατρικής ομάδας Quasi Stellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη.

● Αστροφυσική παρατήρηση θα οργανωθεί στην Ακρόπολη Πλατανιάς στη Δράμα.

● Στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας παρουσιάζει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Διαβάζει η Γιώτα Φέστα. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε και ερμηνεύει ο Μάνος Μυλωνάκης.

● Στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης οργανώνεται η μουσική παράσταση «Οταν βλέπω το φεγγάρι, τραγουδώ» με τους Ελλη Πασπαλά, Τάκη Φαραζή και Ντέιβιντ Λιντς.

● Στο Κάστρο Βελίκας Λάρισας θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Τα αγάλματα περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη, σε δραματουργία και σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο.

● Η Φωτεινή Δάρρα θα τραγουδήσει στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, η Φωτεινή Βελεσιώτου δίνει συναυλία στο Κάστρο Λαμίας, ενώ στην Ακρόπολη Πρόερνας – Νέο Μοναστήρι Δ. Δομοκού αναμένεται η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

● Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιο οργανώνει αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με την προβολή βίντεο, στο οποίο ο ίδιος ο ποιητής απαγγέλλει το ποίημα «Σονάτα του σεληνόφωτος».

Ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Για ακόμα μία, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας, χρονιά οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου. Φέτος οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοϊού Covid-19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας.