Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης ενάντια σε ένα νομοσχέδιο «αντιδραστικό, απολυταρχικό και κατασταλτικό, αφού περιορίζει το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν τα δικαιώματά τους».
Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι από σωματεία εργαζομένων, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συλλόγους, φοιτητικές οργανώσεις και κομματικές ομάδες ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης.


Σύμφωνα με τα σωματεία και τις οργανώσεις, το σχέδιο νόμου, ενώ προβλέπει ρητά την δυνατότητα της αστυνομίας να διαλύει τις συγκεντρώσεις, δεν θέτει όρια στην δράση της αστυνομίας απαγορεύοντας ή οριοθετώντας ρητά τα μέσα διάλυσης των συναθροίσεων.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «το νομοσχέδιο στοχεύει στην απαγόρευση, στη ποινικοποίηση, στη καταστολή και τη διάλυση κάθε μορφής διαμαρτυρίας, επιδιώκει να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης».
Χανιά
Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην πόλη των Χανίων, όπου σωματεία, συλλογικότητες, φορείς και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.


«Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο! Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο!» τονίζεται, μεταξύ άλλων, από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου στα Χανιά.


