Ένας Νορβηγός υποστηριχτής της θεωρίας της «λευκής υπεροχής», ο οποίος σκότωσε τη θετή αδελφή του και στη συνέχεια άνοιξε πυρ εναντίον τζαμιού του Όσλο χωρίς να τραυματίσει κανέναν, βρέθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 ετών, τη μεγαλύτερη ποινή που προβλέπει ο νορβηγικός νόμος.
Ο Φίλιπ Μανσχάους, ο οποίος είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι λυπάται που δεν προκάλεσε περισσότερα θύματα, «αποδείχτηκε ότι είναι ένα άκρως επικίνδυνο άτομο», σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γιόχαν Όβερμπεργκ, ο οποίος ζήτησε το μάξιμουμ της ποινής.
Πέρσι ο Μανσχάους, 22 ετών, σκότωσε πρώτα την 17χρονη θετή αδελφή του πυροβολώντας την τέσσερις φορές με κυνηγετικό όπλο στο σπίτι τους στο προάστιο του Όσλο, Μπέρουμ. Στη συνέχεια πήγε με το αυτοκίνητο σε κοντινό τζαμί, όπου τρεις άνδρες ετοιμάζονταν για θρησκευτικό εορτασμό. Ο Μανσχάους πυροβόλησε τέσσερις φορές στη γυάλινη εξώπορτα του τζαμιού, προτού ακινητοποιηθεί από έναν από τους άνδρες που βρίσκονταν σε αυτό. Ο άνδρας αυτός τραυματίστηκε ελαφρά.
Στο δικαστήριο ο 22χρονος ομολόγησε τις πράξεις του, αλλά τις χαρακτήρισε «επείγουσα απόδοση δικαιοσύνης».
Πηγή: Associated Press
