Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων».
«Το νομοσχέδιο καταργεί την ουσία των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000», προωθώντας μέχρι και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις πετρελαίου σε περιοχές προστασίας της φύσης ενώ παράλληλα επιτρέπει την ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων», αναφέρει η Πρωτοβουλία.

Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά. Φορείς και σωματεία των Χανίων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, ζητώντας να μην περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία το νομοσχέδιο:
- Καταργεί την ουσία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 προωθώντας μέχρι και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις πετρελαίου σε περιοχές προστασίας της φύσης. Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων.
- Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) .
- Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
- Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
- Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
- Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
