Στον κλοιό των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης βρίσκονται οι οικονομίες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την πανδημία, με τελευταίο «θύμα» τους την Ιταλία, το αξιόχρεο της οποίας υποβαθμίστηκε αιφνιδιαστικά από τον Fitch από BBB σε BBB-, με σταθερή προοπτική.
Ο Fitch προέβλεψε συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 8% το 2020. Παρά τη μικρή αύξηση των αποδόσεων των δεκαετών ιταλικών ομολόγων που προκάλεσε η εξέλιξη (περίπου στο 1,80%), η κυβέρνηση της Ρώμης υποστήριξε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομίας είναι ακλόνητα και ότι «άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης υιοθέτησαν πιο συνετή στάση».
Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο 10,4% του ΑΕΠ, από 2,2% που προβλεπόταν πριν χτυπήσει η πανδημία, και το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 155,7% του ΑΕΠ από 134,8% το 2019.
