Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο προηγούμενο άρθρο μας (βλέπε άρθρο 8.4.20) εξετάσαμε την εξέλιξη του κορονοϊού στην Κίνα, σε 13 χώρες, στη χώρα μας και στον κόσμο το δεκαήμερο 25.3-4.4 σε σχέση με εκείνο 15.3-25.3 και διαπιστώσαμε ότι οι θάνατοι και οι θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους αυξάνονται μεν συνεχώς, αλλά η ποσοστιαία αύξησή τους επιβραδύνεται στον κόσμο και στις 14 χώρες που εξετάσαμε.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την αύξηση των θανάτων και των θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους από τον κορονοϊό τα δύο τελευταία δεκαήμερα 4.4-14.4 και 14.4-24.4 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα (15.3-25.3 και 25.3-4.4) Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων (situation reports) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αφορούν την προηγούμενη ημέρα.

Συνεχίζεται η επιβράδυνση της αύξησης των θανάτων από τον κορονοϊό

Στις πέντε πρώτες στήλες του Πίνακα δίνονται οι θάνατοι από τον κορονοϊό στις 15.3, 25.3, 4.4, 14.4 και 24.4. και στις επόμενες πέντε οι θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους στις 14 χώρες, τις «Λοιπές» (δηλαδή αυτές που δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα) και στον κόσμο (συνολικά 210 χώρες). Στην 7η στήλη δίνεται η ποσοστιαία επιβράδυνση της αύξησής τους το δεκαήμερο 25.3-4.4 (Β’ δεκαήμερο) σε σχέση με εκείνο 15.3-25.3 (Α’ δεκαήμερο), στην 8η στήλη το δεκαήμερο 4.4-14.4 (Γ’ δεκαήμερο) σε σχέση με το Β’ δεκαήμερο και στην 9η το δεκαήμερο 14.4-24.4 (Δ’ δεκαήμερο) σε σχέση με το Γ’ δεκαήμερο.

Οι 14 χώρες έχουν καταταγεί με βάση τον αριθμό των θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους στις 24.4. Στις χώρες περιλάβαμε, για σύγκριση με τη χώρα μας, και την Πορτογαλία, της οποίας ο πληθυσμός και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης είναι περίπου όπως της χώρας μας.

Τόσο από τις 5 πρώτες στήλες του Πίνακα όσο και τις επόμενες 5, φαίνεται ότι, δυστυχώς, οι θάνατοι από τον κορονοϊό και οι θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους αυξάνονται συνεχώς, αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς. Οπως τονίζει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για συνανθρώπους μας που είχαν την ατυχία να τους χτυπήσει ο θανατηφόρος αυτός ιός και ο θάνατός τους προκαλεί θλίψη σε όλους μας που είμαστε ασφαλείς, κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Εξαιτίας των διαφορετικών ρυθμών αύξησης των θανάτων (οι ποσοστιαίες αυξήσεις δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα για να είναι πιο εύληπτος) υπάρχουν ανακατατάξεις των χωρών με βάση τους θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που κατείχαν τις τρεις πρώτες θέσεις ήταν στις 15.3 η Ιταλία, το Ιράν και η Ισπανία, στις 25.3 η Ιταλία, η Ισπανία και το Ιράν, στις 4.4. η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, στις 14.4. η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιταλία και στις 24.4 το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το τελευταίο δεκαήμερο η Κίνα πρόσθεσε στον προηγούμενο αριθμό θανάτων από κορονοϊό πάνω από 1.200 που δεν είχαν περιληφθεί τα προηγούμενα δεκαήμερα (γι’ αυτό σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση το Δ’ σε σχέση με το Γ’ δεκαήμερο), ενώ στους θανάτους στο Βέλγιο και στη Γαλλία περιλαμβάνεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων στα γηροκομεία.

Ανάμεσα στις 14 χώρες του Πίνακα, η Ελλάδα σε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους στις 15.3 κατείχε τη 10η θέση, στις 25.3 τη 13η, στις 4.4 και 24.4 τη 12η.

Την 25η Απριλίου, ανάμεσα στις 210 χώρες του κόσμου, η χώρα μας κατείχε την 49η θέση σε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, 161 χώρες είχαν λιγότερους από τη χώρα μας και ανάμεσα σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. Κύπρος, Μάλτα, Λετονία, Σλοβακία και Βουλγαρία, καθώς και η Αλβανία, η Μολδαβία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία και η Ρωσία. Σαράντα (40) χώρες δεν είχαν θανάτους από κορονοϊό.

Από την 7η, 8η και 9η στήλη φαίνεται ότι συνεχίζεται η επιβράδυνση της ποσοστιαίας αύξησης των θανάτων σε όλες τις χώρες και στον κόσμο από δεκαήμερο σε δεκαήμερο, αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς. Ο υψηλότερος ρυθμός επιβράδυνσης το Β’ δεκαήμερο σε σχέση με το Α’ σημειώθηκε σε Ισπανία, Ολλανδία και Ελλάδα, το Γ’ δεκαήμερο σε σχέση με το Β’ σε Ελβετία, Πορτογαλία και Ισπανία και το Δ’ δεκαήμερο σε σχέση με το Γ’ δεκαήμερο σε Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Κορέα.

* Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ