Συνολικά 10 αιτούντες άσυλο συνελήφθησαν και άλλοι έξι αναζητούνται κατηγορούμενοι για τα επεισόδια του Μεγάλου Σαββάτου στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού, οι 16 κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα, του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών, της βίας κατά υπαλλήλων και της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.
Οι συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων που επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο και αστυνομικών που απάντησαν με δακρυγόνα, μετατρέποντας την περιοχή σε κόλαση, ξεκίνησαν, αφού αρκετοί αιτούντες άσυλο οι οποίοι μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης θεώρησαν ότι η 47χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στο κέντρο κράτησης είχε κορονοϊό, αλλά το τεστ της είχε βγει αρνητικό.
Όπως έγραφε προχθές η «Εφ.Συν.», το καζάνι στη ΒΙΑΛ που έβραζε για μέρες, έσκασε αφήνοντας πίσω «οικογένειες που πλέον δεν έχουν “πού την κεφαλήν κλίναι” να τριγυρνούν ξυπόλητες στα χωράφια γύρω από το ΚΥΤ χωρίς ούτε μια αλλαξιά ρούχα ή έστω μια κουβέρτα, την Υπηρεσία Ασύλου κατεστραμμένη από τη φωτιά , δύο καμένα αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα ήταν περιπολικό, σκηνές και αυτοσχέδιες κατασκευές με όλα τα υπάρχοντα των ενοίκων να έχουν γίνει στάχτη, μία καντίνα ολοσχερώς κατεστραμμένη και εκατοντάδες ανθρώπους σε απόγνωση».
