Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ε.E. για τον COVID-19 στις Βρυξέλλες, μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το Συμβούλιο ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα παρουσιαστούν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς και τα επιχειρησιακά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη.

Στόχος του Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών για έκτακτες καταστάσεις, όπου απαιτείται ευθυγραμμισμένη προσέγγιση των προληπτικών και προπαρασκευαστικών μέτρων, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά της Κομισιόν θα συμμετάσχουν ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς και η επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Μικρή μείωση θανάτων και κρουσμάτων την Τετάρτη 

Η Καμπότζη συμφώνησε να επιτραπεί ο ελλιμενισμός και η αποβίβαση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου MS Westerdam, το οποίο έχουν αρνηθεί να δεχθούν αρκετές χώρες, λόγω φόβων ότι υπάρχει σε αυτό κρούσμα του νέου ιού. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία Holland America Line, το MS Westerdam, με 1.455 επιβάτες και 802 μέλη πληρώματος, θα ελλιμενιστεί αύριο στο λιμάνι της Καμπότζης Σιχανούκβιλ. Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Γκουάμ και Φιλιππίνες αρνήθηκαν να δεχθούν το κρουαζιερόπλοιο, αν και οι υπεύθυνοι του πλοίου υποστηρίζουν ότι δεν μεταφέρει ασθενείς.

Στην Ιαπωνία ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα κοντά στην Γιοκοχάμα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται πλέον σε 174, μετά την ανακοίνωση σήμερα 39 νέων κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων ένας υπεύθυνος των υπηρεσιών καραντίνας.

Στη Σιγκαπούρη, 300 υπαλλήλους της απομάκρυνε από τα κεντρικά της γραφεία η μεγαλύτερη τράπεζα  DBS και τους ζήτησε να εργαστούν από το σπίτι, ως προληπτικό μέτρο ύστερα από επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Covid-19, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Reuters.

Η Σιγκαπούρη έχει ανακοινώσει 47 κρούσματα του νέου ιού, από τους υψηλότερους αριθμούς εκτός Κίνας, καθώς και στοιχεία αναφορικά με μετάδοση του ιού σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν να χαιρετιούνται δια χειραψίας.

Στην Τεχεράνη, μια 63χρονη Ιρανή υπέκυψε σε λοίμωξη που πιθανόν να οφείλεται στον κορονοϊό, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κρατικής ιρανικής εφημερίδας IRAN, η οποία δεν επικαλείται πηγές. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας διέψευσε την πληροφορία. «Δεν έχουν υπάρξει κρούσματα του κορονοϊού στο Ιράν», δήλωσε.

Στη Ρωσία, τοπικές αρχές στην ρωσική πόλη Τσιτά της Σιβηρίας ανακοίνωσαν σήμερα πως πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και ο δεύτερος Κινέζος πολίτης, που είχε διαγνωστεί ως κρούσμα, αφού ανάρρωσε έπειτα από λοίμωξη από τον COVID-19. Αυτή την εβδομάδα οι ρωσικές αρχές έβαλαν σε καραντίνα και έναν Κινέζο διπλωμάτη για προληπτικούς λόγους.

Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογράμμισε ότι είναι «ρεαλιστική η πιθανότητα να σταματήσει» η εξάπλωση στον κόσμο του νέου κορονοϊού, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να συνιστά «πολύ σοβαρή απειλή» και σήμερα ξεπέρασε τους 1.100 θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα, όπου μέχρι

σήμερα έχει καταγραφεί το 99,9% των θανάτων παγκοσμίως. 

Ο νέος κορονοϊός, ο οποίος ονομάστηκε επισήμως από τον ΠΟΥ COVID-19, έχει προκαλέσει εκεί τον θάνατο 1.114 ανθρώπων, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, ενώ έχουν καταγραφεί 44.685 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ωστόσο, μια ενθαρρυντική ένδειξη είναι ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα (2.015) είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί χθες, Τρίτη, (2.478) και τη Δευτέρα (3.062), σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Επίσης και ο αριθμός των νέων θανάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα (97), μειώθηκε για πρώτη φορά, σε ημερήσια βάση, από τις 2 Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο είχε γνωστοποιήσει χθες 108 θανάτους.

Ο Τζονγκ Νάνσαν, ένας έγκριτος Κινέζος επιστήμονας και βετεράνος της μάχης για την αντιμετώπιση του SARS στη χώρα, το 2002-2003, έκρινε εξάλλου ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της «ως τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου».

Την αισιοδοξία αυτή συμμερίζεται και ο ΠΟΥ.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε βεβαίως χθες Τρίτη, ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να συνιστά «μια πολύ σοβαρή απειλή» εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, με περισσότερα από 400 κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 χώρες και εδάφη.

Ωστόσο «αν επενδύσουμε τώρα (…) έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία», πρόσθεσε σε διάσκεψη στη Γενεύη, στην οποία μετέχουν 400 επιστήμονες, προκειμένου να εξετάσουν μέσα για την καταπολέμηση της επιδημίας. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να δείξουν «αλληλεγγύη» και να μοιραστούν τα επιστημονικά τους δεδομένα.

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο μόνον δύο ανθρώπων, ενός στις Φιλιππίνες και ενός στο Χονγκ Κονγκ. Και οι δύο ήταν Κινέζοι πολίτες.

Τεστ – εξπρές ανακοίνωσε γαλλο-βρετανική εταιρεία

Ένα τεστ εξπρές, που επιτρέπει την ανίχνευση του νέου κορονοϊού σε λιγότερο από δύο ώρες, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε η γαλλο-βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novacyt. Το τεστ είναι μέχρι στιγμής το πιο γρήγορο από κάθε άλλο ανταγωνιστικό, τα οποία χρειάζονται από έξι ώρες έως μια μέρα.

Οι μετοχές της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο σχεδόν 400%, καθώς η επέκταση του νέου ιού, πέρα από παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν παύει να αποτελεί και επιχειρηματική ευκαιρία για τις εταιρείες που έχουν αποδυθεί σε κούρσα ταχύτητας για να αναπτύξουν τεστ διάγνωσης, αντιικά φάρμακα και εμβόλια.

Το τεστ της Novacyt -που θα παράγεται στη Βρετανία- δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση για κυκλοφορία, αλλά η εταιρεία ελπίζει να πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση (E.E.), την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, έχει υποβάλει αντίστοιχο αίτημα επείγουσας έγκρισης και στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το νέο τεστ εστιάζει σε μια μικρότερη αλληλουχία DNA από τα άλλα τεστ, προκειμένου να εντοπίσει τη γενετική «υπογραφή» του Covid-19. Σύμφωνα με τη Novacyt -που δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα επένδυσε στην ανάπτυξη του τεστ- αυτό είναι όχι μόνο ταχύτερο, αλλά και πιο φθηνό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες διαγνωστικού εξοπλισμού που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Novacyt έχει κιόλας λάβει παραγγελίες για 33.000 τεστ και αιτήματα για άλλα 32.000, από τουλάχιστον 30 χώρες. Παράλληλα με τη Novacyt, άλλες εταιρείες (Thermo Fisher Scientific, GenScript Biotech, Co-Diagnostics, Roche, Abbot Laboratories κ.α.) αναπτύσσουν ή έχουν αναπτύξει ήδη σχετικά τεστ και κάνουν αγώνα δρόμο για την έγκριση τους.

Αναστέλλει η Air China τις πτήσεις Πεκίνο – Αθήνα

Χωρίς απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κίνα μένει η Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις 25 Μαρτίου, μετά τη διακοπή των δρομολογίων της για το συγκεκριμένο διάστημα, που ανακοίνωσε η Air China, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και τις ακυρώσεις εισιτηρίων. 

Έτσι, με στόχο την ασφάλεια των επιβατών της, η αεροπορική εταιρεία αποφάσισε να «παγώσει» τα ταξίδια από το Πεκίνο προς την Αθήνα και αντίστροφα.

Η κινεζική εταιρεία ενημέρωσε σχετικά με διαδοχικά emails τα ταξιδιωτικά γραφεία που εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια, καλώντας τα να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αναχρηματοδότηση των κρατήσεων που είχαν γίνει μέχρι τώρα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η Air China καλύπτει πλήρως τους επιβάτες που είχαν κάνει κράτηση για πτήσεις από/προς Κίνα στο συγκεκριμένο διάστημα, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε άλλες ημερομηνίες τις κρατήσεις τους, όταν ξαναρχίσουν τα δρομολόγια είτε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Η εξέλιξη αφήνει στον «αέρα» την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Κίνα, καθώς παραμένει αβέβαιο αν θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της Air China για τέταρτο εβδομαδιαίο δρομολόγιο, από το καλοκαίρι του 2020, όπως και η έναρξη δρομολογίων της εταιρείας Juneyao Airlines, από Σαγκάη, τα οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 23 Ιουνίου.

Επιπλέον, λόγω των αλλαγών που γίνονται στις εσωτερικές πτήσεις στην Κίνα, η εταιρία προχωρά σε τροποποιήσεις των δρομολογίων που συνδέουν τη χώρα με ξένους προορισμούς.

Για τα επόμενα δρομολόγια που συνδέουν την Αθήνα με το Πεκίνο, αναμένεται σχετική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες από την εταιρεία.