Αστυνομοκρατία άγρια μεν, δεν πρέπει να περάσει δε. Πείστηκαν προεκλογικά οι ψηφοφόροι από τις κορόνες της Νέας Δημοκρατίας περί πάταξης δήθεν της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, περί επανόδου της «κανονικότητας», δεν περίμεναν όμως και τέτοια κατάχρηση εξουσίας [βίας] από τα αστυνομικά όργανα -ούτε είχαν ποτέ φανταστεί τη λύσσα με την οποία θα εκδηλωνόταν αυτή η βία εναντίον της κοινωνίας.
Δεν τους πέρασε δυστυχώς από το μυαλό ότι η βία είναι συστατικό της Δεξιάς, αυτή είναι το μόνο μέσο επιβολής και όχι φιλελεύθερα προτάγματα, σεβασμός στους θεσμούς και διάλογος με την κοινωνία και τα φλέγοντα προβλήματά της. Βλέπουν τώρα τη βία και τον αυταρχισμό αλλά δεν μπορούν να πουν τίποτα -δική τους επιλογή ήταν και, εκόντες άκοντες, καταπίνουν τη γλώσσα τους [αλλά όχι και την οργή τους -πού, όμως, να τη διοχετεύσουν;].
Αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ποια είναι η βαθύτερη «δομή» αυτής της κυβέρνησης, μια δομή περιπεπλεγμένη από αυταρχισμό και περιφρόνηση σε οποιονδήποτε διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα και συμφέροντά του. Συμφέροντα έχουν μόνο οι ισχυροί φίλοι τους και οι κόλακες που τους περιβάλλουν.
Αυτό συνιστά ευτυχές γεγονός για την εξέλιξη και τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, το ξεγύμνωμα δηλαδή της κυβέρνησης και η εμφάνιση του πραγματικού «εαυτού» της -κυνικό και φρικώδες το δίχως άλλο. Βέβαια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και όλα τα στελέχη της θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος άσκησης πολιτικής, ότι η δημοκρατία επιβάλλεται άνωθεν, ερήμην της κοινωνίας και του λαϊκού αισθήματος δικαίου. Απεχθές είναι ότι συνηγορούν υπέρ αυτής της άσκησης πολιτικής πολλοί δημοσιογράφοι, ακόμη και όσοι θεωρούνται κάπως σοβαροί απέναντι στα πολιτεύματα.
Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να μετακυλίσουν τις βαριές ευθύνες τους στον κόσμο που ξεσηκώνεται, ότι τάχα δεν γνωρίζουν οι κάτοικοι των νησιών τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις Ελλάδας-Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρα δεν έχει λογική ο ξεσηκωμός τους. Εκείνη η κακόμοιρη η ΕΡΤ έδειχνε κάτι μπουκάλια που τα αποκαλούσε βόμβες, που προορίζονταν -λέει- για τα αστυνομικά όργανα καταστολής, που απλώς θέλουν να επιβάλουν την τάξη. Είπαμε: πάντα φταίνε οι εξεγειρόμενοι και ποτέ οι ένοπλοι της αστυνομίας ή η πάσχουσα να επιβάλει τον νόμο και την τάξη κυβέρνηση. Τι να πεις. Για τον γενικό ξεσηκωμό κιχ από την κρατική τηλεόραση, όπως και για την ασύστολη αστυνομική βία.
Ετσι όπως το πάει ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε λίγο είναι πιθανό να βλέπουμε αστυνομικά όργανα να περνούν χειροπέδες σε εξάχρονα παιδάκια, κατά μίμηση των συναδέλφων τους των Ηνωμένων Πολιτειών. Και, ως γνωστόν, οι ΗΠΑ επαίρονται για το δημοκρατικό τους πολίτευμα, όπου ο κάθε ένστολος αστυνομικός πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον ανυποψίαστων έγχρωμων πολιτών και όπου η εγκληματικότητα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν λύνονται τα προβλήματα όταν τα όργανα αυτά είναι ασύδοτα -και έχουν εντολές και ελευθερία να είναι ασύδοτα. Στη σύλληψη της εξάχρονης μένεις εμβρόντητος όχι τόσο από τον αστυνομικό-τέρας όσο από τους εκπαιδευτικούς-τέρατα, που επέτρεψαν αυτήν την αποκρουστική πράξη.
Ενόχλησε πολλούς το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», «Κυβέρνηση των ΜΑΤ». Γιατί; Γιατί είναι η ωμή αλήθεια, πικρή και οδυνηρή μεν, αλλά η αλήθεια.
