Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας και οι δίκες αναβάλλονται, σε εκτέλεση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ αναμενόταν η έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης.
Μέχρι χθες τα δικαστήρια παρέμεναν ανοχύρωτα, χωρίς ακόμα τη λήψη μέτρων προστασίας, όπως προμήθεια ειδών υγιεινής (αντισηπτικά, χαρτί υγείας, καθαριστικά κ.λπ.) σε χώρους όπου συνωστίζονται χιλιάδες πολίτες και διάδικοι καθημερινά.
Πανδημία Covid-19
Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, έδωσε αυστηρές εντολές προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας να παρεμβαίνουν κάθε φορά που διαπιστώνουν παραβίαση των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορονοϊού, παραπέμποντας με χθεσινή εγκύκλιο στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο προβλέπονται αυστηρότατες κυρώσεις για τους παραβάτες.
Οπως αναφέρει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αυτήν τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία, επομένως «είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».
Yπογραμμίζεται πως, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, όποιος παραβιάζει τα μέτρα τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Το άρθρο 285 αναφέρει πως «αν η παραβίαση είχε αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».
Οι γραμματείες
Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων αφορά την εκδίκαση των περισσοτέρων υποθέσεων, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, ενώ θα λειτουργούν κανονικά οι γραμματείες των δικαστηρίων. Εν αναμονή της σχετικής απόφασης των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών εκτός από: τα αυτόφωρα που θα λειτουργήσουν κανονικά, τις υποθέσεις εκείνες που οι κατηγορούμενοι συμπληρώνουν το 18μήνο, με συνέπεια να αποφυλακιστούν, αλλά και των υποθέσεων εκείνων που επέρχεται παραγραφή των αδικημάτων.
Το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων δεν θα περιλαμβάνει τους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και για τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους.
Αναλυτικότερα, αναβάλλονται οι δίκες ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι τις 27 Μαρτίου πλην αυτών που έχουν προσωρινή δικαστική προστασία και δημοσίευση αποφάσεων. Αναστέλλονται επίσης μέχρι τις 27 Μαρτίου οι συνεδριάσεις τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου πλην αυτών που έχουν προσωρινή δικαστική προστασία και δημοσίευση αποφάσεων.
Στα πλημμελήματα θα εκδικάζονται μόνο όσες υποθέσεις παραγράφονται μέχρι 30/09/2020. Για τα κακουργήματα θα εκδικάζονται μόνο για όσες υποθέσεις έχει οριστεί δικάσιμος και τα αδικήματα παραγράφονται μέχρι 31/01/2021. Μέχρι τις 27 Μαρτίου αναστέλλεται και η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
