Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Άνοιξαν για τρίτη συνεχόμενη φορά οι κάλπες στο Ισραήλ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ κρίσιμη, καθώς θα κρίνει το μέλλον του υπόδικου για υποθέσεις διαφθοράς Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του, Λικούντ, και το αντίπαλο Γαλάζιο και Λευκό Κόμμα του Μπένι Γκαντζ θα έρθουν ισόπαλα. Όλα δείχνουν ότι το πολιτικό αδιέξοδο θα παραμείνει, καθώς θα είναι αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δεν υπάρξουν συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα και το exit poll.

Αν και φαίνεται ότι η δυναμική του Λικούντ έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Νετανιάχου και το κόμμα του πρώην στρατιωτικού Μπένι Γκαντζ θα κερδίσουν από 34 έδρες, ενώ η Κοινή Λίστα, συμμαχία αραβικών κομμάτων, αναμένεται να ενισχύσει τη δύναμή του στην ισραηλινή Βουλή.

Ο ακροδεξιός εθνικιστής Μπενιαμίν Νετανιάχου μέχρι τελευταία στιγμή έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει τις εκλογές. Το πρωί της Κυριακής, και ενώ είχαν ανοίξει οι κάλπες έφτασε στα εκλογικά τμήματα επιστολή από το ακροδεξιό κόμμα Όζτμα Γεχουντίτ, σύμφωνα με την οποία το κόμμα αποσύρεται από τις εκλογές. Αν αυτό ίσχυε, τότε αναμενόταν να ευνοήσει εκλογικά το Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ, η επιστολή ήταν πλαστή.

Το Όζτμα Γεχουντίτ εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, καταγγέλλοντας «αηδιαστική και άμετρη απόπειρα κάποιων να του προκαλέσουν ζημιά», ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην δώσουν την ψήφο τους «σε αυτούς που προσπαθούν να τους εξαπατήσουν και να αλλοιώσουν τις εκλογές».

Χθες, Κυριακή, το Facebook κατέβασε από την πλατφόρμα του βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου ο ηγέτης του Λικούντ παρουσίαζε στοιχεία δημοσκοπήσεων. Το βίντεο κρίθηκε παράνομο, καθώς από τον νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση στοιχείων ενώ είχε λήξει η προεκλογική εκστρατεία.

Σε επίπεδο πολιτικής, μόλις δύο μέρες πριν, ο Νετανιάχου υποσχόταν και πάλι προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, ώστε να κερδίσει τις ψήφους ακροδεξιών και εθνικιστών.

Ρίβλιν: Ντρέπομαι τους πολίτες

Απογοητευμένος για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ δήλωσε την ώρα που πήγε να ψηφίσει ο πρόεδρος της χώρας, Ρούβεν Ρίβλιν, αναφέροντας ότι συμμετέχει στις εκλογές σχεδόν από την ίδρυση του κράτους.

«Αυτή η μέρα θεωρούνταν μια γιορτή για τη δημοκρατία του Ισραήλ, αλλά σήμερα δεν αισθάνομαι καθόλου αυτή τη γιορτή. Μόνο ντρέπομαι τους πολίτες της χώρας».

Ασκώντας κριτική στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία, τόνισε ότι «δεν μας αξίζει ακόμη μία απαίσια και αισχρή προεκλογική εκστρατεία σαν αυτή που τελείωσε σήμερα», και κάλεσε τα κόμματα να εργαστούν για να σχηματιστεί «μια κυβέρνηση που να αξίζει σε όλους τους πολίτες».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, τους είπε να πάνε να ψηφίσουν και ότι «κάθε ψήφος είναι η σωστή ψήφος».

Πάντως, με τα παρόντα δεδομένα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και αυτή η εκλογική αναμέτρηση να μην οδηγήσει σε άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πρέπει να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα εθνικιστικά κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση, ώστε να κάνει μια τέταρτη συνεχόμενη πρωθυπουργική θητεία.

Από την πλευρά του, ο δεξιός Μπένι Γκαντζ αναζητεί συμμαχίες και υποστηρίζει ότι ο διεφθαρμένος Νετανιάχου δεν είναι κατάλληλος για να κυβερνά τη χώρα. Επίσης, ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί ακόμη και με το Λικούντ, υπό τον όρο ότι δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ο Νετανιάχου.

Ψηφίζοντας, νωρίς το πρωί, ο Γκαντζ δήλωσε ότι ελπίζει οι εκλογές «θα είναι η αρχή μιας διαδικασίας επούλωσης των τραυμάτων της χώρας, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε όλοι ειρηνικά».