Φυσικό κι επόμενο είναι το «ξενέρωμα» στο ποδοσφαιρικό τμήμα και στους φίλους του Παναθηναϊκού μετά τον προχθεσινό αποκλεισμό της ομάδας από την ημιτελική φάση του Κυπέλλου που αποτελούσε τον κυριότερο φετινό στόχο της ομάδας.
Το «τριφύλλι» δεν ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις της ρεβάνς του ΟΑΚΑ, δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο ψυχολογικά για να πολεμήσει μέχρις εσχάτων, ό,τι κι αν συνέβαινε στη ροή του ματς, δεν μπήκε στο γήπεδο με τη δέουσα λύσσα και φλόγα και δεν είχε τις απαιτούμενες λύσεις ποδοσφαιρικά για να προβάλει ουσιαστική αντίδραση απέναντι σε έναν ποιοτικότερο και πληρέστερο αντίπαλο με πολλαπλάσιο μπάτζετ και παίκτες κλάσης.
Συν τοις άλλοις, οι παίκτες-βαρόμετρα του Παναθηναϊκού μεσοεπιθετικά βρέθηκαν σε κακή βραδιά, το κέντρο ηττήθηκε κατά κράτος και η αμυντική τετράδα δεν ανταποκρίθηκε ούτε ανασταλτικά ούτε στο χτίσιμο του παιχνιδιού από την πρώτη ζώνη εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης του ΠΑΟΚ από το πρώτο λεπτό.
Η δε απουσία του Ινσούα αποδείχθηκε κομβική για τους «πράσινους», κυρίως εξαιτίας του πάθους που τον διακρίνει.
Η συγκυρία της χαμένης ευκαιρίας του Χατζηθεοδωρίδη ενδεχομένως να άλλαζε το μομέντουμ του ματς και να έβαζε δυναμικά στην εξίσωση την εξέδρα, αλλά ήταν τέτοια η εικόνα των δύο ομάδων από το ξεκίνημα, που σου έδινε την εντύπωση ότι οι φιλοξενούμενοι είναι απλώς θέμα χρόνου να σκοράρουν και να «καθαρίσουν» την πρόκριση.
Απλώς το γκολ του Σφιντέρσκι ήρθε στο 11ο λεπτό και η σεμνή τελετή έλαβε πρόωρα (και αμαχητί) τέλος.
Ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού ήταν ωστόσο το λογικό. Ο ΠΑΟΚ διάγει τα καλύτερα χρόνια της ιστορίας του, προέρχεται από νταμπλ και από τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις στο Κύπελλο.
Ο Παναθηναϊκός έχει παρουσιάσει πρόοδο, έχει μικρύνει την ψαλίδα που τον χώριζε σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια από τους ανταγωνιστές του, αλλά δεν την έχει κλείσει. Εχει «ψωμιά» ακόμα για να είναι εφάμιλλός τους ποδοσφαιρικά και θέλει… περισσότερους Αγιούμπ και Καρλίτος.
Καμία ομάδα στον κόσμο, άλλωστε, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη να κάνει άλματα. Αυτό θα ήταν κόντρα στη φύση και τη λογική. Σταθερά βήματα προς τα πάνω πρέπει να γίνονται στον Παναθηναϊκό και διαρκές χτίσιμο. Αυτός είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός δρόμος. Η χρονιά, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρηθεί τελειωμένη επειδή ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από έναν ανώτερο αντίπαλο στο Κύπελλο.
Το «τριφύλλι» είναι υποχρεωμένο να μην απογοητευτεί, να ξαναβρεί επειγόντως κίνητρο και να προσπαθήσει να χτίσει ένα νικηφόρο σερί, εντάσσοντας παράλληλα στο παιχνίδι του παίκτες όπως ο Αγιούμπ (πρωτίστως), ο Ανουάρ και ο Νατζ.
Να αξιολογήσει ο προπονητής όλες τις εκκρεμότητες του ρόστερ για την επόμενη σεζόν, απ’ τον Κολοβό μέχρι τον Μπεκ, και να είναι ανταγωνιστικός στα πλέι οφ, ορίζοντας ως ταβάνι την τρίτη θέση.
Το επόμενο ματς για τους «πράσινους» είναι την Κυριακή στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναιτωλικό (15.00), όπου υπάρχουν πολλές απουσίες ειδικά στην άμυνα. Οι Γιόχανσον, Ινσούα, Σένκεφελντ θα είναι εκτός, ενώ ο Χρήστος Δώνης αισθάνθηκε χθες ενοχλήσεις στο γόνατο και θα βγάλει μαγνητική τομογραφία στον έξω πλάγιο σύνδεσμο. Εκ πρώτης όψεως, πάντως, δεν προκύπτει ιδιαίτερη ανησυχία.
