Το σχέδιο Τραμπ για το μεσανατολικό, η φερόμενη παρέμβαση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την επικινδυνότητα του κορονοϊού και η αυριανή αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της Ε.Ε., συνιστούν τα κυρίαρχα θέματα στο σημερινό διεθνή Τύπο.
Στη Βρετανία, ο Independent γράφει στο πρωτοσέλιδό του : “Οι Βρετανοί που επιστρέφουν (από την Κίνα) αντιμετωπίζουν καραντίνα για τον κορονοϊό” και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει, ότι εκατοντάδες Βρετανοί οι οποίοι εγκατέλειψαν την πόλη Γουχάν στην οποία ξέσπασε η επιδημία, θα τεθούν σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την σημερινή άφιξή τους στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας οι Βρετανοί θα παραμείνουν το διάστημα αυτό σε στρατιωτική βάση, ενώ όπως ανακοινώθηκε η British Airways ανέστειλε όλες στις πτήσεις της προς την Σαγκάη και το Πεκίνο. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι, ο αριθμός των ατόμων που προσβλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε αυτόν του ιου Sars, ενώ σήμερα ο ΠΟΥ αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο μια διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να κηρυχθεί εξ αιτίας του ιού. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο : «Οι Βρυξέλλες αποχαιρετούν το Ηνωμένο Βασίλειο» η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία των βρετανών ευρωβουλευτών που παρέστησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή της Βρετανίας.

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει πρωτοσέλιδό τίτλο : «Κορονοϊός. Η Κίνα άσκησε πίεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» και στο ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι ο ΠΟΥ δεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και τα μισά μέλη της αρμόδιας επιτροπής είχαν αντίθετη γνώμη. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι αυτό έγινε επειδή το Πεκίνο αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο αυτό καθώς και ότι οι πολιτικές ανησυχίες υπερσκίασαν τα επιστημονικά επιχειρήματα. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα η εφημερίδα έχει τίτλο : «Το σχέδιο του Τραμπ δίνει λευκή επιταγή στο Ισραήλ» και στο κύριο άρθρο επισημαίνει ,μεταξύ άλλων, ότι το σχέδιο Τραμπ ευθυγραμμίζεται με όλες τις ισραηλινές αξιώσεις, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει αναφορικά με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ : «Αυτό που παρουσίασε ο Τραμπ και η ομάδα του για το Μεσανατολικό υπό τον γαμπρό του Τζάρεντ Κουσνέρ, δεν είναι συμβιβαστική πρόταση γιατί απαιτεί πολύ επώδυνους συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές. Δεν είναι καν ένα σχέδιο που αποδέχεται τις χρόνιες διεκδικήσεις των Ισραηλινών. Είναι ένα σχέδιο το οποίο υπαγορεύει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την μετακίνηση των εποίκων χωρίς υποχωρήσεις. Μπορεί το σχέδιο να υπόσχεται στο απώτερο μέλλον ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά πρόκειται για ένα κράτος χωρίς πραγματικά κυριαρχικά δικαιώματα». H Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει για το ίδιο θέμα : «Η Ευρώπη αποσύρθηκε στην πραγματικότητα από τη διένεξη στη Μέση Ανατολή και οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ αδύναμοι, διαλυμένοι μεταξύ τους και δεν έχουν ισχυρά ερείσματα στον αραβικό κόσμο. Το Ισραήλ έλαβε λευκή επιταγή από τον Τραμπ να ασχοληθεί χωρίς περιορισμούς με τον εαυτό του». Από την πλευρά της η Badische Neueste Nachrichten επισημαίνει: «Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα μπορούν να θεωρηθούν διαμεσολαβητική δύναμη στη διένεξη στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα ξεχάσουν σύντομα το χαστούκι του αιώνα και πολύ δύσκολα θα τους πείσει κανείς για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στις ΗΠΑ τέλος, η USA Today διερωτάται στον τίτλο της αναφορικά με την παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού : «Είναι έτοιμη η Αμερική ;» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανησυχούν για τη διάδοσή του στη χώρα. Γράφει ακόμη ότι τα στελέχη του Παναμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία πριν από 5 χρόνια, οπότε κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον ιό Έμπολα και τώρα προσπαθούν ο νέος ιός να μην εξαπλωθεί στην αμερικανική επικράτεια.
