Συνεχίζουν να διατηρούν στα ύψη τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι, που μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού έχουν σπάσει τα ώς τώρα ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων. Ηδη, και ενώ βρισκόμαστε στα μισά του μήνα, έχουν σημειώσει 378 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 58 υπερπτήσεις, ενώ οι αεροπόροι μας αναγκάστηκαν να εμπλακούν σε συνολικά 31 εικονικές αερομαχίες.
Ολα αυτά ενώ ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2019 είχαν καταγραφεί 338 παραβιάσεις, μόλις 7 υπερπτήσεις και είχαν σημειωθεί 33 αερομαχίες. Τον Ιανουάριο εξάλλου του 2018 είχαν σημειωθεί 353 παραβιάσεις, μόνο 1 υπερπτήση και 7 αερομαχίες.
Οι τελευταίες 3 υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες από τα τουρκικά F-16 σε Κίναρο, Οινούσσες και Παναγιά, ενώ έγιναν 78 παραβιάσεις από συνολικά 20 μαχητικά, από τα οποία 13 ήταν οπλισμένα με συνέπεια να διεξαχθούν 8 εικονικές αερομαχίες.
Στα μικρά νησιά
Προχθές είχε σημειωθεί το ρεκόρ των 120 παραβιάσεων, με 4 από αυτές να είναι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν 6 αερομαχίες. Οι 43 από τις προαναφερθείσες 120 παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από 9 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ οι υπόλοιπες κατά βάση από τα 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 που ανήκουν στην Αεροπορία των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας.
Την Τρίτη (14.1.2020) πραγματοποιήθηκε ρεκόρ υπερπτήσεων, 27 τον αριθμό, πάνω από τις νήσους Λέβιθα, Παναγιά, Αγαθονήσι, Οινούσσες, Λέρο, Λειψούς, Καλόλιμνο και Αρκιούς, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 20 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία 10 ήταν οπλισμένα με συνέπεια να σημειωθούν επίσης 6 εικονικές αερομαχίες.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μία βδομάδα νωρίτερα, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, παραμονή δηλαδή της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, η γείτων είχε εκδώσει παράνομες ετήσιες Navtex με τις οποίες «δέσμευε» ολόκληρες περιοχές σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο για ολόκληρο το 2020 για την «πραγματοποίηση ναυτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών».
