Μία νέα πρόταση, συνολικού κόστους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2039, κατανεμημένου ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα (530 εκατ. ευρώ) και το Δημόσιο (723 εκατ. ευρώ), παρουσιάστηκε χθες στους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από τον Κ. Κωστάκο, διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη.
Η πρόταση, με την οποία εντάσσονται οριστικά οι συνταξιούχοι στο ΕΤΕΑΕΠ, είχε παρουσιαστεί και σε προγενέστερη συνάντηση στο γραφείο του υφυπουργού πριν από εβδομάδες με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συλλόγων εργαζομένων (ΣΥΑΤΕ ΣΥΤΑΤΕ ΣΕΠΕΤΕ), των συλλόγων των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ και Ε/ΛΕΠΕΤΕ), εκπροσώπων του ΕΤΕΑΕΠ και της Εθνικής Τράπεζας.
Η πρόταση Μηταράκη αποτελεί έναν συμβιβασμό και προς την Εθνική Τράπεζα και προς τους συνταξιούχους και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
■ Αποτελεί μια μόνιμη λύση, η οποία δεν εξαρτάται από την έκβαση της κρίσιμης απόφασης του Αρείου Πάγου. Απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός τριμήνου-εξαμήνου και η οποία θα επηρεάσει και τη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
■ Η πρόταση θα νομοθετηθεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πριν από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, τον Ιανουάριο. Περιλαμβάνει την καταβολή των αναδρομικών, ύψους 48 εκατ. του 2018, εντός του 2020.
Ειδικότερα, μέχρι 30.8.20 θα καταβληθεί η πρώτη δόση των αναδρομικών και μέχρι 31.12.20 τα υπόλοιπα. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ δεν έχει καταβάλει τα αναδρομικά και δεν θα πληρώσει εάν δεν αναγκαστεί από τη δικαστική απόφαση.
■ Η πρόταση είναι συμφέρουσα για την τράπεζα σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, οπότε θα αναγκαστεί να καταβάλει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Με την πρόταση Μηταράκη τής δίδεται η δυνατότητα να εγγράψει τη δαπάνη των 530 εκατ. ευρώ στις εισφορές προσωπικού και να την αφαιρέσει από τις προβλέψεις. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση δεν αποκλείεται να αποσύρει την προσφυγή της η ΕΤΕ από το ΣτΕ στο οποίο εκκρεμεί εκδίκαση κατά της συνταγματικότητας της διάταξης του πρώην υφυπουργού Πετρόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι ο Πετρόπουλος διατήρησε το δικαίωμα συνταξιοδότησης μέρους του ΛΕΠΕΤΕ (περίπου στο 45%) αλλά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο.
■ Η πρόταση περιλαμβάνει τη μετακίνηση των συνταξιούχων στο καθεστώς επικούρησης, που ισχύει για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, στο ΕΤΕΑΕΠ με τους όρους και τις διατάξεις του 2005. Ουσιαστικά διαμορφώνονται δύο κατηγορίες συνταξιούχων, όπως φαίνεται και στον παρακείμενο πίνακα. Οι παλαιοί συνταξιούχοι είναι αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31.12.2014 και ανέρχονται σε 13.700, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2014 είναι 2.250. Οι εν ενεργεία συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ είναι 4.000, δηλαδή όσοι δεν έχουν βγει ακόμη στη σύνταξη.
Για τους παλαιούς συνταξιούχους ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις καταστατικές διατάξεις του ΛΕΠΕΤΕ (1,2% ποσοστό αναπλήρωσης) στις συντάξιμες αποδοχές μείον τις μνημονιακές κρατήσεις. Ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,585%. Αλλά αυτός, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν αποκλείεται να αυξηθεί αν υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία.
Ο υπολογισμός της νέας σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους θα γίνει με τον νόμο Κατρούγκαλου (0,45% ποσοστό αναπλήρωσης χ συντάξιμα έτη+νοητή κεφαλαιοποίηση). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ένταξη του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ κατά 8,6% σε σχέση με το επίπεδο που επέφερε διάταξη του Πετρόπουλου.
Μερικά παραδείγματα
Πώς διαμορφώνεται η επικουρική σύνταξη με τη συμβιβαστική πρόταση Μηταράκη για τον ΛΕΠΕΤΕ:
Παλαιοί ασφαλισμένοι (έως το 2014)
1. Με 20 χρόνια προϋπηρεσία
καταληκτικός μισθός για κύρια σύνταξη 1.889,89
ΛΕΠΕΤΕ 388,75
ρύθμιση Πετρόπουλου 255,14
πρόταση Μηταράκη 221,12
2. Με 35 χρόνια προϋπηρεσία
καταληκτικός μισθός για κύρια σύνταξη 2.005,88
ΛΕΠΕΤΕ 722,07
ρύθμιση Πετρόπουλου 473,89
πρόταση Μηταράκη 410,70
3. Με 42 χρόνια προϋπηρεσία
καταληκτικός μισθός για κύρια σύνταξη 3.850,41
ΛΕΠΕΤΕ 1.386,15
ρύθμιση Πετρόπουλου 1.091,99
πρόταση Μηταράκη 946,05
Νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 2014)
1. με 19 έτη
καταληκτικός μισθός για κύρια σύνταξη 1.577,22
ΛΕΠΕΤΕ 308,21
ρύθμιση Πετρόπουλου 202,28
πρόταση Μηταράκη 183,44
2. με 39 έτη
καταληκτικός μισθός για κύρια σύνταξη 3.117,21
ΛΕΠΕΤΕ 1.122,19
ρύθμιση Πετρόπουλου 820,19
πρόταση Μηταράκη 779,55
