Εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών για το κατά πόσον τινάχτηκε στον αέρα η εύθραυστη εκεχειρία που εφαρμόζεται άτυπα από την περασμένη Κυριακή στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στη Λιβύη, κλιμακώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση της σύρραξης.
Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, αργά χθες ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, το οποίο στηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, κήρυξε τερματισμό της εκεχειρίας, καθώς δυνάμεις του LNA εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις νότια της Τρίπολης, όπου εδρεύει η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) υπό τον Φαγέζ αλ Σαράτζ, την οποία στηρίζει η Αγκυρα.
Η Sabah επικαλείται σχετικές δηλώσεις στρατιωτικού εκπροσώπου της GNA αργά την Τρίτη. Νωρίτερα χθες όμως ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε εκτιμήσει πως «θα ήταν πρώιμο να πούμε πως η εκεχειρία στη Λιβύη έχει καταρρεύσει».
Ο Χάφταρ (που υποστηρίζεται και από τη Μόσχα) είχε ζητήσει την Τρίτη διήμερη προθεσμία προτού ανακοινώσει αν συμφωνεί σε ανακωχή των εχθροπραξιών, όπως έκανε ήδη ο Σαράτζ, εν αναμονή της παρουσίας αμφότερων στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο. Την τήρηση της εκεχειρίας από όλους τους εμπλεκόμενους ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Επέρριψε δε ευθύνες ειδικά στην Τουρκία για το επίμαχο μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε με την GNA, λέγοντας πως αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη. Τις εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα συζήτησαν χθες τηλεφωνικά οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ, Ταγίπ Εντογάν και Ντόναλντ Τραμπ.
Ενόψει της διάσκεψης στο Βερολίνο, η αραβόφωνη εφημερίδα Asharq Al-Awsat με έδρα το Λονδίνο παρουσίασε χθες προσχέδιο οδικού χάρτη για διαμόρφωση της κατάστασης στη Λιβύη, που προβλέπει μεταξύ άλλων σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από ισάριθμους εκπροσώπους του κοινοβουλίου, του κυβερνητικού συμβουλίου και πολιτικών δυνάμεων με τη μεγαλύτερη επιρροή, συμπεριλαμβανομένων προσώπων πιστών στον Μουαμάρ Καντάφι. Αποστολή της θα είναι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης και η προετοιμασία γενικών εκλογών.
Το προσχέδιο κάνει επίσης λόγο για διορισμό δέκα στρατιωτικών, πέντε του Χάφταρ και πέντε του Σαράτζ, που θα αναλάβουν να διαλύσουν τις πολιτοφυλακές και να ενοποιήσουν τον λιβυκό στρατό. Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν πως ίσως δοθούν «κίνητρα» στον Χάφταρ για να διατηρηθεί το στάτους κβο στις πετρελαιοπηγές (τις περισσότερες εκ των οποίων ελέγχει), προκειμένου να μη διαταραχτεί η σταθερότητα των αποθεμάτων. Το προσχέδιο απευθύνει επίσης «αόριστο» κάλεσμα σε όλες πλευρές να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Παράλληλα, με αποκλειστικό του δημοσίευμα ο Guardian αποκάλυπτε πως 2.000 Σύροι μισθοφόροι από την Τουρκία έχουν ήδη φτάσει ή φτάνουν άμεσα στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό της GNA. Οι μαχητές μάλιστα έχουν υπογράψει εξάμηνα συμβόλαια απευθείας μαζί της, αντί με τον τουρκικό στρατό, τα οποία προβλέπουν μηνιαία αμοιβή 2.000 δολαρίων και υποσχέσεις για χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας. Η εφημερίδα θυμίζει πως στη Λιβύη έχουν ήδη σταλεί 3.000 Σουδανοί για να ενωθούν με τους περίπου 600 Ρώσους μισθοφόρους που μάχονται στο πλευρό του LNA.
