ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Ανδρέας Δημάτος*
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πολλή κουβέντα γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες με την κακή (και φέτος) παρουσία των ομάδων μας στις διοργανώσεις της UEFA και για την κατά τα φαινόμενα δεδομένη απώλεια της περίφημης 15ης θέσης στη σχετική βαθμολογία με τη χώρα μας να έχει υποχωρήσει αυτή τη στιγμή στη 17η θέση και να απειλείται και με περαιτέρω καθίζηση.

Ολα βεβαίως θα κριθούν σε τελικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής στη φάση των ομίλων σε Champions και Europa League και κυρίως από το αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να νικήσει τον Ερυθρό Αστέρα, για να συνεχίσει στην Ευρώπη και μετά τη χειμερινή διακοπή.

Η επανάκτηση της 15ης θέσης σε κάθε περίπτωση δείχνει πολύ δύσκολη και αυτό θα δημιουργήσει νέα δεδομένα όχι για την επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν (στην οποία η Ελλάδα μετέχει ως 14η με όσα ίσχυσαν και φέτος), αλλά για τη σεζόν 2021-22 στο ξεκίνημα του νέου ευρωπαϊκού κύκλου τριετίας που φέρνει στη ζωή μας και την τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, το UEFA Europa Conference League, στην οποία θα μετέχουν οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές ομάδες με ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Τι χάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο με την απώλεια της 15ης θέσης;

Το δεύτερο εισιτήριο για τον δεύτερο του πρωταθλήματος στα προκριματικά του UEFA Champions League. Εισιτήριο για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση θα έχει μόνο ο πρωταθλητής με κίνδυνο να ξεκινάει ακόμα και από τον πρώτο προκριματικό με τρεις γύρους μέχρι τους ομίλους!

Το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού πλέον η χώρα μας θα δικαιούται 1+3 αντί για 2+3 ευρωπαϊκά εισιτήρια!

Οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη υποβιβάζονται από το UEFA Europa League στο UEFA Europa Conference League με τρεις προκριματικούς μέχρι τους ομίλους της διοργάνωσης!

Το ερώτημα είναι: Αποτελεί αυτό καταστροφή για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Δεδομένα είναι υποβιβασμός, αλλά όχι καταστροφή. Αφήνουμε στην άκρη ότι το ποδόσφαιρό μας αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. Πέραν τούτου όμως, η νέα κατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο εξ αρχής φαίνεται για τους εξής λόγους:

Η εκπροσώπηση με τέσσερις αντί για πέντε ομάδες μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική για τη βαθμολογία μας στην UEFA με δεδομένο ότι οι βαθμοί θα διαιρούνται διά του τέσσερα. Μιλάμε άλλωστε για μια χώρα που φέτος κατάφερε να βάλει μόνο μία ομάδα στους ομίλους.

Το UEFA Europa Conference League επί της ουσίας μικρές διαφορές θα έχει από πλευράς δυναμικότητας με το UEFA Europa League και γιατί το καλοκαίρι αλλά και τον Δεκέμβριο θα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία (με ομάδες του Europa να συνεχίζουν στο Conference), αλλά και γιατί εξ αρχής στη νεοσύστατη διοργάνωση θα υπάρχει εκπροσώπηση ομάδων από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν πρόκειται για διοργάνωση που θα αναφέρεται μόνο στην… άγονη ευρωπαϊκή γραμμή.

Μέσω του UEFA Europa Confe­rence League οι ομάδες μας θα έχουν την ευκαιρία, αν επιδείξουν ανταγωνιστικό πρόσωπο, να βελτιώσουν τη συλλογική τους συγκομιδή και τη θέση τους στη βαθμολογία της UEFA, ενώ ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, που θα επιστρέψει μετά από μεγάλη αποχή όπως η ΑΕΚ το 2016, θα έχουν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις συμμετοχής στη φάση των ομίλων σε σχέση με το Europa League.

Για να το πάμε και λίγο πιο μακριά, το UEFA Europa Conference League αποτελεί μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση ευρωπαϊκής διάκρισης για τις ομάδες μας που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να υποτίμησαν τη συμμετοχή τους στο Europa και να μην την αντιμετώπισαν σοβαρά, αλλά τώρα ίσως να έχουν τη δυνατότητα να μπουν ακόμα και σε τροχιά διεκδίκησης ευρωπαϊκού τίτλου. Τραβηγμένο το σενάριο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για όνειρα…

Το μόνο που δεν γνωρίζει κανείς με ασφάλεια αυτή τη στιγμή είναι τα οικονομικά δεδομένα της τρίτης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης σε σχέση με το UEFA Europa League, στο οποίο υπό προϋποθέσεις η πρόκριση στους ομίλους εγγυάται ένα ποσό της τάξης των 6-7 εκατομμυρίων με μπόνους πρόκρισης, κατάκτησης βαθμών αλλά και market pool.

H λογική πάντως λέει ότι η UEFA θα στηρίξει τη νεοσύστατη διοργάνωση, όπως προσπάθησε να αναβαθμίσει και το Europa League, και δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα οικονομικά μπόνους των δύο διοργανώσεων. Αλλωστε ο στόχος της δεν είναι να δημιουργήσει μία τρίτη παρακατιανή διοργάνωση-αποθήκη, αλλά να σπάσει τους δώδεκα ομίλους και τις 48 ομάδες των ομίλων του Europa σε δύο διοργανώσεις που από πλευράς δομής θα αποτελούν αντίγραφα του Champions League με 8 ομίλους και 32 ομάδες η καθεμία.

Ο υποβιβασμός άλλωστε του ελληνικού ποδοσφαίρου θα διαρκέσει για μία σεζόν. Στη διάρκεια της επόμενης ευρωπαϊκής σεζόν (2020-21) οι ομάδες μας θα έχουν την ευκαιρία, ξεκινώντας από τη 19η θέση τον ερχόμενο Ιούλιο με τα τωρινά δεδομένα, να κάνουν την αντεπίθεση και να βελτιώσουν εκ νέου τη θέση τους επιδιώκοντας την επανάκτηση της 15ης θέσης. Οι διαφορές θα είναι μικρές με τις χώρες που θα ξεκινήσουν από πάνω μας.

Εννοείται όμως ότι δεν θα είναι και πάλι αρκετή μόνο μία ομάδα στη φάση των ομίλων, αλλά τουλάχιστον τριπλή εκπροσώπηση. Δεν χρειάζονται υπερβάσεις. Μόνο έγκαιρη οργάνωση, προγραμματισμός και σοβαρότητα…

*διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ