Πρωτοφανές σκηνικό με χειροδικίες αλλά και λεκτικές επιθέσεις στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη, με θύματα τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Χατζηδάκη και δύο αντιδημάρχους. Πρωταγωνιστές, ο εφημέριος του ναού και άνθρωποι του συγγενικού του περιβάλλοντος που, σύμφωνα με μαρτυρίες, επιτέθηκαν στους αιρετούς όταν αυτοί έσπευσαν στο εκκλησάκι έχοντας καταγγελίες πως συνεχίζονται οι παράνομες εργασίες επαναδόμησης.
Πρόκειται για ένα θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» («Ενα μικρό εκκλησάκι που ξαφνικά… μεγάλωσε», 4.11.2019) και έφτασε μέχρι τη Βουλή εξαιτίας των παρανομιών που διαπιστώθηκαν σε δημόσια δασική έκταση στη Β’ Ζώνη προστασίας Υμηττού. Πριν από λίγους μήνες, μια σύγχρονη υπερκατασκευή εξαφάνισε το παλιό ξωκλήσι του βουνού, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Το θέμα ανέδειξε η Επιτροπή Πολιτών για την Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στον Υμηττό, που κινητοποιήθηκε με σκοπό να μπει ένα φρένο στις δασικές αυθαιρεσίες.
Η τροπή που πήρε η υπόθεση ανάγκασε το Δασαρχείο Πεντέλης να λάβει την απόφαση για διακοπή εργασιών (με κοινοποίηση και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα), που όμως δεν τηρήθηκε. Το πρωί της Τρίτης (26/11) ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι έγιναν αποδέκτες καταγγελιών πως οι εργασίες συνεχίζονται, γεγονός που διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι.
Σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές μαρτυρίες, όταν διαμαρτυρήθηκαν για τη συνέχιση των εργασιών, δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση τόσο από τον ιερέα όσο και από μέλη της οικογενείας του που βρίσκονταν στο ξωκλήσι με αφορμή την ονομαστική εορτή του παπά.
«Αλήτες, ρουφιάνοι, προδότες» ήταν μερικά από όσα ακούστηκαν εις βάρος του δημάρχου και της συνοδείας του, ενώ δεν έλειψαν και τα ιδεολογικοπολιτικά περί «αθέων, συριζαίων, κομμουνιστών» που «θέλουν να φέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ηλιούπολη»!
Και δεν έμειναν μόνο στη λεκτική βία καθώς, σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες που ήταν μπροστά στα γεγονότα, υπήρξαν και χειροδικίες, με τον δήμαρχο, τους δύο αντιδημάρχους, αλλά και αξιωματούχους του δήμου να καταγγέλλουν πως χτυπήθηκαν αναίτια ακόμα και από τον ιερέα. Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία, ενώ οι εμπλεκόμενοι κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα Ηλιούπολης αλληλομηνυόμενοι. Αφού ελήφθησαν καταθέσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε δικάσιμος.
Στη Βουλή έφεραν τις παρανομίες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων με αφορμή το διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, αναφέρθηκε στην υπόθεση των αυθαίρετων κατασκευών στον Προφήτη Ηλία, ζητώντας εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.
Μετά το πρωτοφανές περιστατικό με τους τραμπουκισμούς, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Μη την εκκλησία μου τάρατε είναι το μοτίβο της κυβέρνησης κάθε φορά που πολίτες πλήττονται από μικρά η μεγάλα εκκλησιαστικά συμφέροντα. Ίση απόσταση μεταξύ συμφερόντων πολιτών και εκκλησιάς δηλώνουν οι υπουργοί στην ολομέλεια για τις διεκδικήσεις απο Ναό Λαμίας ολοκλήρου του Ποικίλου Όρους. Τώρα, αφήνουν τον δήμαρχο Ηλιούπολης να αντιμετωπίσει μόνος την παράνομη κατεδάφιση και ανοικοδόμηση του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη, με παράνομη και επικίνδυνη διάνοιξη δρόμου στον Υμηττό, εν μέσω μάλιστα αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, εν όψη του διατάγματος προστασίας Υμηττού. Φοβάμαι, ότι τα εκκλησιαστικά αυτά συμφέροντα θα είναι που θα προστατευτούν και από τον νέο διάταγμα. Το διαρκές κλείσιμο του ματιού απο την πλευρά της κυβέρνησης σε εκκλησιαστικά συμφέροντα, οδηγεί στην αίσθηση ότι κάποιοι είναι υπεράνω νόμου».
Στο μεταξύ, τις παράνομες οικοδομικές εργασίες εντός της προστατευόμενης περιοχής του Υμηττού αναδεικνύει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς (συνυπογράφουν 12 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ζητώντας εξηγήσεις αλλά και παύση των εργασιών με βάση το προεδρικό διάταγμα που προστατεύει τη συγκεκριμένη περιοχή από κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα.
