Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Άγνωστοι στη Θεσσαλονίκη, προέβησαν σε βανδαλισμό της αναθηματικής πλάκας που θυμίζει την απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Η βεβήλωση έγινε χθες (Κυριακή) το βράδυ, μετά τη συγκέντρωση ακροδεξιών που προηγήθηκε.

Σημειώνεται ότι το ξήλωμα της συγκεκριμένης αναθηματικής πλάκας είχαν ζητήσει την Παρασκευή δύο δημοτικοί σύμβουλοι, μόλις μία μέρα μετά τις εκδηλώσεις που θεσμοθετήθηκαν 71 χρόνια αργότερα και διοργανώνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σφοδρή ήταν η αντίδραση από τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αριστεράς. Αντίθετα, «άψυχη» ήταν η αντίδραση της διοίκησης του δήμου (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Για τη βεβήλωση της αναθηματικής, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, στην οποία αφού καταδικάζει την ενέργεια, υπογραμμίζει ότι οι ακροδεξιοί δεν μπορούν να διαγράψουν την ιστορική μνήμη. 

Τον βανδαλισμό της αναθηματικής πλάκας καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου και η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η κ. Νοτοπούλου με ανακοίνωση της ζητάει από τον δήμαρχο, τον πρόεδρο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, να καταδικάσουν άμεσα το βανδαλισμό. «Ας αφυπνίσουμε τη συνείδηση των πολιτών και ας πάρουμε θέση “λόγω και έργω”, ώστε να μην μείνουμε ολομόναχοι με το τέρας όταν θα είναι πια πολύ αργά», αναφέρει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι «η ενέργεια αυτή είναι ένα ακόμα θλιβερό επεισόδιο, απότοκο της σκοταδιστικής προσπάθειας να αναθεωρηθεί (βλέπε διαστρεβλωθεί) η ιστορική αλήθεια». Προσθέτει ότι «η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε κατόπιν πολύνεκρων μαχών του ΕΛΑΣ με τα ναζιστικά στρατεύματα και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Αυτό το γεγονός τιμάται, αυτά τα γεγονότα έγραψε η ιστορία».