ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αλλες τρεις διαδοχικές παρεμβάσεις –μετά την επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή– σημειώθηκαν μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την οργάνωση εκδρομής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη (16.11.2019, «Εκπαιδευτική» εκδρομή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ!), ενώ μεγάλος είναι ο προβληματισμός και συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των γονέων για το θέμα.

Ως πρώτη επιτυχία θα πρέπει πάντως να ερμηνευτεί το ότι από την ιστοσελίδα του σχολείου κατέβηκε και απουσιάζει πλέον η αναφορά στην εκδρομή και η απαντητική επιστολή του ΝΑΤΟ.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων Πυλαίας-Χορτιάτη «καταδικάζει κατηγορηματικά την απαράδεκτη απόφαση της Διεύθυνσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας να διοργανώσει “εκπαιδευτική” εκδρομή του σχολείου στην έδρα του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας», καταγγέλλει τον εξωραϊσμό του Οργανισμού και ζητά ακύρωση της εκδρομής.

Οπως λένε σε σχετική ανακοίνωσή τους, η ενέργεια αυτή «προκαλεί το κοινό αντιπολεμικό, δημοκρατικό αίσθημα των γονιών και του λαού της περιοχής μας, όταν μάλιστα συνοδεύεται από ανιστόρητες και βάναυσα προκλητικές αναφορές στο ΝΑΤΟ ως “διεθνή οργανισμό για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο” που κάνουν ανερυθρίαστα το μαύρο–άσπρο» και προτείνουν «να ρωτήσουν τα ξεριζωμένα απ’ τη χώρα τους προσφυγόπουλα για την άποψή τους για το ΝΑΤΟ και πόσο αυτό προώθησε την “ασφάλεια και την ειρήνη” στη Συρία και σε μια σειρά χώρες ακόμα, αλλά μάλλον είναι χαμένος κόπος…».

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κάτω τα χέρια από τα μυαλά των μικρών παιδιών» η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απέστειλε επιστολή σε γονείς και εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού, ζητώντας συνάντηση μαζί τους, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην οργάνωση της εκδρομής και ζητώντας τη ματαίωσή της.

Στην ανακοίνωση θυμίζουν μεταξύ άλλων ότι «το πραξικόπημα και η επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα μας καθώς και το πραξικόπημα στην Κύπρο οργανώθηκαν με την εύνοια και τη στήριξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και των άλλων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Με τη δική τους στήριξη συνεχίζεται και σήμερα, 45 χρόνια μετά, η κατοχή του 40% της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό κατοχής» αλλά και ότι «με την ανοχή και την ουσιαστική ενθάρρυνση των ίδιων η Τουρκία έχει επέμβει στη Συρία και στο Ιράκ, απειλεί την Κύπρο, καταπατά την ΑΟΖ της, παραβιάζει συστηματικά τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ελλάδας, θέτει σε αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λοζάνης».

Παρέμβαση με αφισοκόλληση στην περιοχή και στο σχολείο έγινε και από αναρχική συλλογικότητα η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στη διάρκεια της παρέμβασης «είχαμε την τύχη να συναντηθούμε με γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Πιάνοντας κουβέντα με έναν από αυτούς, μας ειπώθηκε το ότι είναι κάθετα αντίθετοι με τη συγκεκριμένη εκδρομή, ενώ μας ενημέρωσε πως και πριν λίγο καιρό αντίστοιχη εκδρομή είχε διοργανωθεί από τον διευθυντή του σχολείου και στο ευρωκοινοβούλιο που και πάλι είχε συναντήσει αντιδράσεις από γονείς».

Στην ανακοίνωση ασκείται κριτική στον διευθυντή του σχολείου και σημειώνεται ότι «είναι στο χέρι των δασκάλων, των γονιών, της γειτονιάς να μην επιτρέψουν να γίνει αυτή η εκδρομή».

Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει καμιά άλλη απάντηση από το υπουργείο Παιδείας, τη διεύθυνση του σχολείου, τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή την περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.