ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο τακτικός αναγνώστης της «Εφ.Συν.» Παναγιώτης Οικονομίδης είχε πραγματοποιήσει εδώ και μέρες σειρά φωτογραφικών απεικονίσεων της εγκατάστασης με τις προτομές των μακεδονομάχων στην πλατεία Τσιρογιάννη –προτιμούμε μία από αυτές καθαρά για αισθητικούς λόγους-, που τραβήχτηκαν πριν από την τελετή «τοποθέτησής» τους, προεξάρχοντος του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Η λέξη «τοποθέτηση» μπαίνει σε εισαγωγικά διότι δεν πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση, αλλά για προσωρινή, μέχρι να ολοκληρωθούν(!) τα έργα του μετρό στην πλατεία Μακεδονομάχων -άνωθεν δηλαδή του εργοταξίου του μετρό στη διασταύρωση της Αγίας Σοφίας με την Εγνατία- απ’ όπου οι προτομές είχαν προσωρινά αφαιρεθεί.

Δικαίως τώρα θα αναρωτηθείτε «μα, αφού πρόκειται να επανατοποθετηθούν στην πλατεία από όπου βγήκαν, τότε προς τι ο θόρυβος και τα ταρατατζούμ για την προσωρινή τους τοποθέτηση;». Δεν διαθέτω άλλη εξήγηση, πόσο μάλλον πληροφορία, πέραν αυτής που λέει ότι «αξίζει μιας δεήσεως ακόμη και μια προσωρινότητα, διότι άμποτε επανατοποθετηθούν στον χώρο τους, τότε δεν θα κάνουμε απλώς τελετή αλλά κάτι παραπάνω».

Προχθές την Κυριακή πάντως ο δήμαρχος, κι ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης παρέστεκε με την αρμόζουσα στην περίσταση σοβαρότητα, έδωσε μια ερμηνεία για το γεγονός λέγοντας ότι «σήμερα γίνεται κάτι το οποίο τιμά όλους τους πολίτες της πόλης, αποκαθιστά τις μορφές αυτές σε περίοπτη θέση και ελπίζουμε πολύ σύντομα με την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης και το πάρκο των Μακεδονομάχων να φιλοξενήσει πάλι αυτές τις μορφές».

Η δήλωση δεν λέει τίποτα παραπάνω από όσα έχουμε αναφέρει ήδη, αλλά αυτό θα το πουν μόνο οι απρόσεχτοι. Το νόημα της δήλωσης εστιάζεται στον χρονικό προσδιορισμό. Αυτό το «σήμερα» είναι ακόντιο καρφωμένο στην καρδιά του «χθες» και για το χθες ελπίζω να μη χρειάζεται να επεκταθώ. Κι αν κάποιοι κακόβουλοι, με τον Ψωμιάδη στο πλάνο, σκέφτονται το χθες του Παπαγεωργόπουλου, σκέφτονται λάθος. Εκείνο είναι το προχθές, και η νέα διοίκηση του δήμου κάνει ό,τι μπορεί –αισθητικά για την ώρα- να μας το θυμίζει διαρκώς.