ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιάννης Ντεντόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στον προολυμπιακό όμιλο του Καναδά, που θα φιλοξενηθεί στην πόλη Βικτόρια (23-28/6/2020), θα δώσει τη μάχη της με στόχο την πρόκριση στο Ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο η εθνική ομάδα μπάσκετ.

Για να τα καταφέρει θα πρέπει να κατακτήσει την πρώτη θέση μέσα από μια διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν 6 ομάδες, που χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ, τα οποία βάσει αποτελεσμάτων καταλήγουν σε δύο ημιτελικούς και στον τελικό που θα αναδείξει την ομάδα που θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο.

Στο γκρουπ της, η Ελλάδα θα συναντήσει κατά σειρά την οικοδέσποινα ομάδα του Καναδά (23/6) και την Κίνα (25/6), ενώ στο άλλο, που θα διεξαχθεί στην ίδια πόλη, θα βρεθούν Τσεχία, Τουρκία και Ουρουγουάη. Οι δύο πρώτοι κάθε γκρουπ θα αναμετρηθούν χιαστί.

Αυτό σημαίνει ότι η «γαλανόλευκη» λογικά θα φτάσει στα ημιτελικά (27/6) αν συμφωνήσουμε ότι η Κίνα είναι ο αδύναμος κρίκος της τριάδας, όπου λογικά θα μονομαχήσει με μία από τις Τουρκία ή Τσεχία, αφού η Ουρουγουάη φαντάζει αδύναμη να τις ανταγωνιστεί.

Οι νικητές θα τα παίξουν όλα για όλα στον τελικό (28/6), στον οποίο, ούτως ή άλλως φαβορί θα είναι ο Καναδάς, ειδικά αν κατεβάσει ομάδα με τα περισσότερα αστέρια της.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει αφορά την πιθανότητα της συμμετοχής του Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και του Θανάση.

Οπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Ρικ Πιτίνο που ανέλαβε να οδηγήσει την Εθνική γι’ αυτή την αποστολή, «θα είναι αδύνατο να τεθεί στη διάθεσή του ο “Greek Freak” εάν οι Μπακς καταφέρουν φέτος να προκριθούν στους τελικούς του ΝΒΑ, οι οποίοι με βάση το πρόγραμμα, θα ξεκινήσουν 5 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν μέχρι μια από τις δύο φιναλίστ να συμπληρώσει 4 νίκες (μάξιμουμ 7 ματς!).

«Ο Καναδάς έχει το πλεονέκτημα πως θα παίξει στην έδρα του κι έχει τους πιο ποιοτικούς παίκτες μετά την Team USA. Στη Βικτόρια υπάρχουν πολλοί Ελληνες και ελπίζουμε πως θα έρθουν κοντά μας για να μας υποστηρίξουν. Πολλά θα εξαρτηθούν από την παρουσία ή όχι του Γιάννη. Χωρίς αυτόν θα πρέπει να ανεβούμε ένα βουνό που θα είναι ακόμα ψηλότερο. Θα φτιάξουμε σίγουρα μια καλή ομάδα, στην οποία έχω εμπιστοσύνη. Θα πάμε καλά» δήλωσε ο Πιτίνο.

Είναι προφανές ότι η Εθνική θα έχει τη συμπαράσταση της ομογένειας και ότι θα παίξει κοντά στο Μιλγουόκι, αλλά ο Καναδάς θα είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος, ειδικά αν κατεβάσει τους 12 ΝΒΑers πρώτης γραμμής που διαθέτει και οι οποίοι έλειψαν από το Παγκόσμιο.

Πρόκειται για τους: Κόρεϊ Τζόζεφ (Σακραμέντο Κινγκς), Τζαμάλ Μάρεϊ (Ντένβερ Νάγκετς), Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), Αρ Τζέι Μπάρετ (Νιου Γιορκ Νικς), Αντριου Γουίγκινς (Μινεσότα Τίμπεργουλβς), Ντίλον Μπρουκς (Μέμφις Γκρίζλις), Κέλι Ολινικ (Μαϊάμι Χιτ), Τρίσταν Τόμπσον (Κλίβελαντ Καβαλίερς), Τρέι Λάιλς (Σαν Αντόνιο Σπερς), Κεμ Μπιρτς (Ορλάντο Μάτζικ), Ντουάιτ Πάουελ (Ντάλας Μάβερικς), Κρις Μπουσέρ (Τορόντο Ράπτορς).

Πίσω τους υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παίκτες όπως οι Νίκιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ (Νιου Ορλιανς Πέλικανς), ο Ιγκνας Μπραζντέικις (Νιου Γιορκ Νικς), ο Μπράντον Κλαρκ (Μέμφις Γκρίζλις), ο Εμφιόντου Καμπενγκέλε (Λος Αντζελες Κλίπερς), ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ (Ιντιάνα Πέισερς), ο Μάριαλ Σαγιόκ (Φιλαδέλφεια Σίξερς), ο Κέβιν Πάνγκος (Μπαρτσελόνα), ο Μέλβιν Ετζιμ (Ουνικάχα Μάλαγα), ο Κάιλ Γουίλτζερ (Τουρκ Τέλεκομ).

Η Κίνα δεν έχει τα φόντα να φανεί απειλητική, όπως και η Ουρουγουάη στο άλλο ταμπλό, οπότε, εκτός απροόπτου, η πρόκριση στον τελικό θα παιχτεί με την πάντα αξιόμαχη, αλλά ασταθή Τουρκία (Γουίλμπεκιν, Κορκμάζ, Οσμάν, Ιλιασόβα), ή την αναβαθμισμένη μετά την εικόνα που παρουσίασε στο Παγκόσμιο της Κίνας (τερμάτισε 6η), Τσεχία, ειδικά αν στη διάθεση του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ δίπλα στους Σατοράνσκι, Αουντα, Μπόχατσικ, Μπάλβιν και Χρούμπαν, εμφανιστεί και ο σέντερ της Φενέρ, Γιαν Βέσελι, ο οποίος απουσίασε από το Παγκόσμιο λόγω τραυματισμού.

Τα άλλα τρία προολυμπιακά καταρτίστηκαν ως εξής:

Στο Βελιγράδι θα παλέψουν για την πρωτιά (με το ίδιο σύστημα) η Δομινικανή Δημοκρατία, η Νέα Ζηλανδία και η Σερβία (Α΄ γκρουπ) με το Πουέρτο Ρίκο, την Ιταλία και τη Σενεγάλη (Β΄ γκρουπ). Στο Κάουνας θα βρεθούν: η Λιθουανία, η Κορέα, η Βενεζουέλα (Α΄ γκρουπ) και η Πολωνία, η Σλοβενία και η Ανγκόλα, ενώ στο Σπλιτ θα παίξουν: Γερμανία, Ρωσία, Μεξικό (Α΄ γκρουπ) και Τυνησία, Κροατία και Βραζιλία (Β΄ γκρουπ).

Οι 4 ομάδες που θα προκριθούν από τα προολυμπιακά μαζί με την Ιαπωνία (διοργανώτρια), την Ισπανία (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια), τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία και το Ιράν θα σχηματίσουν την τελική 12άδα του τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.