Την ώρα που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας τη γερουσιαστή Τζανίνε Άνιες, ο Έβο Μοράλες διαμηνύει από το Μεξικό, όπου έχει αναζητήσει άσυλο, ότι εξακολουθεί ακόμη να είναι ο πρόεδρος της χώρας.
«Το κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει ή να αποδεχθεί την παραίτησή μου. Όσο δεν το έχει κάνει, συνεχίζω να είμαι ο πρόεδρος», δήλωσε ο Μοράλες στην «El Pais».
Το ίδιο ακριβώς, σύμφωνα με τη συνέντευξη του σοσιαλιστή βετεράνου πολιτικού στο σημερινό φύλλο της ισπανικής εφημερίδας, ισχύει και για τον Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, τον αντιπροέδρό του, που επίσης παραιτήθηκε την Κυριακή, καθώς και για την Αντριάνα Σαλβατιέρα, την πρόεδρο της Γερουσίας, που ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής, τον αντιπρόεδρο της Γερουσίας και τον πρόεδρο της Βουλής.
Ο Μοράλες χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό» το γεγονός ότι η Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος. Η ανάληψη της εξουσίας «από αυτήν την κυρία επιβεβαιώνει» ότι διαπράχθηκε «πραξικόπημα», συμπλήρωσε ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας των Άνδεων, το 2006.
Η Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος την Τρίτη, παρά την έλλειψη απαρτίας στο βολιβιανό Κογκρέσο.
«Οι ΗΠΑ εξαίρουν την απόφαση της βολιβιανής γερουσιάστριας Τζανίνε Άνιες να αναλάβει την ευθύνη να γίνει μεταβατική πρόεδρος και να οδηγήσει τη χώρα της σε αυτή την δημοκρατική μετάβαση, βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας και σύμφωνα με τις αρχές της Διαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση της Άνιες από την Ουάσιγκτον.
Δύο νεκροί στην Σάντα Κρους
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στη χώρα, μεταξύ υποστηρικτών του Μοράλες, της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και της αστυνομίας.
Δύο νεαροί σκοτώθηκαν από σφαίρες στην επαρχία Σάντα Κρους, στο ανατολικό τμήμα της Βολιβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου ιατροδικαστικής της γενικής εισαγγελίας (IDIF) στη Λα Πας.
Η εξέλιξη αυξάνει σε τουλάχιστον 10 τους νεκρούς των μετεκλογικών επεισοδίων, που διαρκούν τρεις εβδομάδες. Σε τμήματα της χώρας αναφέρθηκαν εξεγέρσεις, λεηλασίες και εμπρησμοί.
Ο Μοράλες εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί την Κυριακή, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλοντας νοθεία, αρνήθηκε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου, αφού ο στρατός απαίτησε ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος να εγκαταλείψει τη χώρα για να αποκατασταθεί «η ειρήνη».
Αντιδιαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Μοράλες αξιώνουν να αποκατασταθεί στην εξουσία και κινητοποιούνται εναντίον της αυτοδιορισμένης μεταβατικής διαδόχου του στην προεδρία, της ως αυτή την εβδομάδα γερουσιάστριας της κεντροδεξιάς Τζανίνε Άνιες.
