Υπάρχουν αθέατες πλευρές του Αντι Γουόρχολ που δεν έχουμε εξερευνήσει; Υπάρχουν έργα του που δεν ξέρουμε; Κι όμως, η Tate Modern ανακοίνωσε πως σε μερικούς μήνες θα παρουσιάσει σε έκθεση μία από τις μεγαλύτερες αλλά ίσως λιγότερο γνωστές σειρές έργων του καλλιτέχνη: τα πορτρέτα των τρανς και drag queens.
«Ο Γουόρχολ ήταν ένας καλλιτέχνης που σήμερα μοιάζει περισσότερο επίκαιρος και επιδραστικός από ποτέ. Με τις σημερινές συγκυρίες είναι σημαντικότερο να παρουσιάσουμε μια πιο ανθρώπινη και πιο προσωπική ματιά ενός τόσο γνωστού καλλιτέχνης», δήλωσε η διευθύντρια της Tate Modern, Φράνσις Μόρις.
Ο κορυφαίος οργανισμός έδωσε τη Δευτέρα λεπτομέρειες για την πρώτη «εμφάνιση» στις αίθουσές του, εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, του Αμερικανού ζωγράφου. Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 12 Μαρτίου (και θα διαρκέσει έως 6 Σεπτεμβρίου 2020) θα διερευνά τον καλλιτέχνη και το αποτύπωμά του μέσα από το πρίσμα της σεξουαλικότητας, της μετανάστευσης, του θανάτου και της θρησκείας.
Συνολικά στο Λονδίνο θα φτάσουν από γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές πάνω από 100 έργα, συμπεριλαμβανομένων των εμβληματικών του έργων από την ποπ περίοδο, όπως τα «Marilyn Diptych» (1962), «Elvis» Ι και II (1963-64) και «Race Riot» (1964). Επίσης μεταξύ των σπάνιων έργων που θα εκτεθούν είναι ένα πορτρέτο της Ντέμπι Χάρι από το 1980 και ένα από τα τελευταία του έργα –ένας πίνακας μήκους 10 μέτρων– με τίτλο «Sixty Last Suppers» που για πρώτη φορά θα εκτεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οσο για τις τρανς και drag queens, τα έργα είναι 25 (οι περισσότερες ήταν Αφροαμερικανές και Λατίνες) και είναι εξαιρετικά εντυπωσιακός ο τρόπος που τις έχει αποτυπώσει. Σύμφωνα με τους επιμελητές, το 1974 ο Ιταλός έμπορος τέχνης Luciano Anselmino τού ανέθεσε να τις ζωγραφίσει και εκείνος τις παρουσίασε για πρώτη φορά στη Φεράρα της Ιταλίας το επόμενο έτος.
«Είναι μία από τις μεγαλύτερες και λιγότερο γνωστές σειρές έργων του Γουόρχολ», δήλωσε ο Fiontán Moran, συνεπιμελητής της έκθεσης. Ενώ, ο έτερος επιμελητής Gregor Muir πρόσθεσε: «Είχα ακούσει ότι υπήρχαν τέτοια έργα, έτσι αναζήτησα και συναντήθηκα με τους ανθρώπους στους οποίους ανήκουν. Οταν τους επισκέφτηκα και τα είδα από κοντά ήταν σπουδαία».
