Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σήμερα και αύριο πρόκειται να διεξαχθεί μια «Συνδιάσκεψη Πρωτοβουλίας για ένα ενωτικό πράσινο κόμμα», όπως την ονομάζουν οι διοργανωτές, στο αμφιθέατρο ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46, Αθήνα, στις 9.00 το πρωί), με σκοπό την επίσημη ίδρυση ενός νέου «πράσινου» φορέα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανήκει κατά βάση σε ανθρώπους που κάποια στιγμή διαφώνησαν με τους Οικολόγους Πράσινους -το ισχυρότερο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα και το μόνο που είναι μέλος των Ευρωπαίων Πρασίνων. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ο.Π. είναι καλεσμένοι στην «Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με στόχο τη δημιουργία ενός ενωτικού Πράσινου Κόμματος και στην Ελλάδα».

Η Κατερίνα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ξεκαθαρίζει τις θέσεις των Ο.Π. για το ζήτημα, μέσω της «Εφ.Συν.»:

«Οι Ο.Π. αποφασίσαμε στο 15ο Συνέδριό μας ότι θα έλθουμε σε επαφή με νέους και παλαιότερα μέλη μας που έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική οικολογία και πως πρέπει να οικοδομήσουμε στην Ελλάδα ένα ισχυρό και αυτόνομο οικολογικό κόμμα με μαζικότητα και στενή σχέση με την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Γι’ αυτό εκλέξαμε από το Συνέδριο την “Επιτροπή Διαλόγου και Συντονισμού”, η οποία θα συνδιοργανώνει εκδηλώσεις και δράσεις από κοινού με άλλες κινήσεις, φορείς και πρόσωπα. Στο 15ο Συνέδριο δηλώθηκε επίσης η δέσμευση των Ο.Π. σε μια αυτόνομη οργανωτική πορεία του κόμματος, στην αυτόνομη δημόσια εκπροσώπησή μας και στη μη οργανωτική εμπλοκή στο νέο σχήμα που συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και μη οργανωτική εμπλοκή με οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα. Συνεπώς, δεν σκοπεύουμε να ενταχθούμε σε άλλον πολιτικό φορέα ή κόμμα.

»Υπό αυτή τη λογική, όταν λάβαμε πρόσκληση από την “Πρωτοβουλία για ένα ενωτικό πράσινο κόμμα” για τις 2/3 Νοεμβρίου, το Πανελλαδικό Συμβούλιό μας αποφάσισε να παραστούν θεσμικά μέλη της Επιτροπής Διαλόγου και της Εκτελεστικής Γραμματείας, για να παρακολουθήσουν τη συνδιάσκεψη και να μεταφέρουν τα αποτελέσματά της στο Πανελλαδικό Συμβούλιο.

»Οφείλουμε, όμως, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι βαθιά πεποίθησή μας πως η όποια προσπάθεια ενοποίησης των δυνάμεων της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει πυλώνα τους Οικολόγους Πράσινους: του μοναδικού πραγματικά οργανωμένου κόμματος πολιτικής οικολογίας, που μετά από την τετραετή συμμετοχή στην κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει κυβερνητική εμπειρία και είναι ωριμότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Απευθύνουμε κάλεσμα στους φίλους συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη να συσπειρωθούν γύρω από τον πολιτικό φορέα μας.

»Εάν παρ’ όλα αυτά η συνδιάσκεψη οδηγήσει στη δημιουργία καινούργιου φορέα, θα προσπαθήσουμε να συσφίγξουμε τις σχέσεις μας μέσα π.χ. από κοινές δράσεις και ανακοινώσεις. Βασικός στόχος θα είναι, εάν συμβεί αυτή η σύγκλιση, να οδηγηθούμε σε κοινή κάθοδο σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις». «Το Πράσινο Κύμα θα έρθει και στην Ελλάδα μόνο με ενότητα του χώρου. Με νέα ευαισθητοποιημένα άτομα άλλα και με έμπειρα, κυρίως λόγω κυβερνητικής εμπειρίας, στελέχη. Με τις αδιαπραγμάτευτες αξίες του Πράσινου Παγκόσμιου Κινήματος και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, αλλά και το σημαντικό κοινοβουλευτικό κυβερνητικό έργο», καταλήγει.