Η μεταγραφή του Λέο Ζαμπά από την Αχμάτ Γκρόζνι στον ΠΑΟΚ, το καλοκαίρι του 2018, είχε κλείσει μέσα σε λίγες ώρες. Ο Ιβάν Σαββίδης πείστηκε ότι ο Βραζιλιάνος αποτελεί ένα σπουδαίο ταλέντο και αποφάσισε να επενδύσει πάνω του. Σύμφωνα με όσα άφησαν να διαρρεύσουν οι Ρώσοι, χρειάστηκαν πέντε εκατομμύρια για να τον ντύσει στα «ασπρόμαυρα», ενώ η ενημέρωση του επίσημου ΠΑΟΚ έκανε λόγο για μεταγραφή κόστους δύο εκατομμυρίων.
Ο 20χρονος τότε άσος υπέγραψε συμβόλαιο ώς το 2023, με μπάι άουτ 20 εκατομμυρίων ευρώ και στην πρώτη σεζόν του έκανε παιχνίδια που πιστοποίησαν το ταλέντο του (με πιο χαρακτηριστικό αυτό κόντρα στην ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, που είχε πετύχει δύο γκολ και μοίρασε ισάριθμες ασίστ). Τα σενάρια για ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως η Πόρτο, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και ο Βραζιλιάνος έκλεισε τη σεζόν με πολύ μεγάλες προσδοκίες.
Η φετινή αγωνιστική περίοδος, ωστόσο, τον βρήκε με… σβηστές μηχανές. Παρότι αρχικά ο Αμπέλ Φερέιρα τού έδωσε ευκαιρίες ως μέλους της βασικής ενδεκάδας, ο Ζαμπά δεν ανταποκρίθηκε. Υστερα από εννιά επίσημες συμμετοχές, δεν έχει γκολ και ασίστ, έχοντας προβληματίσει άπαντες με την απόδοσή του. Στη Θεσσαλονίκη, η εξωγηπεδική ζωή του άρχισε να συζητείται περισσότερο από τις επιδόσεις του στο γήπεδο και ο Ιβάν Σαββίδης έφτασε στο σημείο να ασχοληθεί προσωπικά μαζί του, εκφράζοντάς του, σε τετ α τετ, δυσφορία για τις επιδόσεις του.
Ο Αμπέλ Φερέιρα τον έχει αποσύρει από τις επιλογές ενδεκάδας στα τελευταία παιχνίδια και είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τον αγώνα με τον Αρη, έχει αγωνιστεί μόλις 29 λεπτά, 13 κόντρα στην ΑΕΚ και 16 με τη Λαμία!
Πλέον, στην Τούμπα δείχνουν προβληματισμένοι για το αν πρέπει να εξακολουθούν να ζητάνε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων για την πώλησή του. Την ίδια ώρα, μόνο τυχαίο δεν είναι που στην Πορτογαλία υπάρχουν πολύ συχνές αναφορές στο ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ για τον Βραζιλιάνο. Οπως λένε οι πληροφορίες από τη χώρα της Ιβηρικής, το καλοκαίρι, η ομάδα της Λισαβόνας έκανε μια διερευνητική κρούση, αλλά τα περίπου τρία εκατομμύρια που ήταν διατεθειμένη να δώσει στον ΠΑΟΚ, ήταν πολύ λίγα.
Εχει όμως στα χέρια της το χαρτί Μίσιτς -παίζει δανεικός στον ΠΑΟΚ-, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έμψυχο αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Ζαμπά, αν όχι τον Ιανουάριο, στο τέλος της σεζόν.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι του παίκτη ψάχνονται για προτάσεις που μπορεί να φτάσουν στην Τούμπα ακόμη και τον Ιανουάριο, καθώς ο ίδιος δυσφορεί με τον μικρό χρόνο συμμετοχής του. Πλέον, ακόμη και το ενδεχόμενο για δανεισμό με οψιόν αγοράς είναι ανοιχτό. Αλλωστε, στην Τούμπα σκέφτονται μήπως αυτός είναι ένας καλός τρόπος να κερδίσουν κάτι από μια μεγάλη επένδυση που είναι πλέον σε κίνδυνο. Ο Ιανουάριος προμηνύεται καυτός στο θέμα Ζαμπά.

Λέγεται Σάμουελ Ντοναντόνι, είναι γεννημένος το 2002, κατάγεται από το Καμερούν και διαμένει σε προσφυγικό καταυλισμό. Εδώ και αρκετό καιρό ο ΠΑΟΚ τον δοκιμάζει στις προπονήσεις της Κ19 (είναι επιθετικός), ύστερα από συστάσεις που πήρε από ανθρώπους ΜΚΟ με την οποία συνεργάζεται για τα προγράμματα του PAOK Action (πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της ΠΑΕ). Χθες, παρακολούθησε τον αγώνα της Κ19 με την Μποέμιαν στην Τούμπα, στο πλαίσιο του UEFA Youth League. Ο «δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε με 1-0 με γκολ του Πανίδη και θα αντιμετωπίσει στους «16» την Ντιναμό Κιέβου
