ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Μιλάμε, φωνάζουμε, φίλε μου, γιατί έχουμε δίκιο» λέει ο Νεόφυτος Τσαπάρας, ένας από τους 15 συμβασιούχους που καθαρίζουν εδώ και δύο χρόνια τα οχτώ Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης (ΕΑΚΘ), τους μεγαλύτερους δηλαδή αθλητικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Οι δεκαπέντε αυτοί άνθρωποι καθαρίζουν το Ποσειδώνιο, το ΕΑΚ Νεάπολης, το Παλέ ντε Σπορ, τα γυμναστήρια Μίκρας, Αμπελοκήπων, Σταυρούπολης, Βότση και το Εθνικό Κολυμβητήριο. Πολύτεκνοι στην πλειονότητά τους, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συγγενείς που φροντίζουν ΑμεΑ, έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και με αξιοκρατικά κριτήρια από τον Οκτώβριο του 2017 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, η οποία έληγε Δεκέμβριο του 2018 και παρατάθηκε με λήξη στις 8 Οκτωβρίου 2019.

Λένε και τονίζουν ότι «κάνουμε με μεράκι και αγάπη αυτή τη δουλειά», κάτι που «αποδεικνύεται από τα εύσημα που λαμβάνουμε τόσο από τους χρήστες και αθλούμενους των γυμναστηρίων όσο και από το μόνιμο προσωπικό, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι η τωρινή κατάσταση των γυμναστηρίων είναι σαφώς καλύτερη από πριν».

Και τι ζητούν; «Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια ως Ελληνες πολίτες που θέλουν το αυτονόητο, το δικαίωμα στην εργασία, καθώς τα βιοποριστικά μας προβλήματα είναι τεράστια».

Ομως τον Ιούλιο του 2019 κηρύχτηκε ξανά διαγωνισμός για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού, οι οποίες ουδόλως προκύπτει ότι θα είναι -τουλάχιστον- φτηνότερες. Το αντίθετο μάλιστα.

Οπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, ο προϋπολογισμός της δαπάνης για ιδιωτικά συνεργεία είναι 640.00 ευρώ, όταν, όπως βεβαιώνει η διοίκηση των ΕΑΚΘ, το κόστος μισθοδοσίας των δεκαπέντε ανέρχεται στα 192.000 ευρώ, συν 10.000 ευρώ για αγορά υλικών, ενώ συνολικά τα ΕΑΚΘ «προϋπολογίζουν και δεσμεύουν το ποσό των 320.000 ευρώ για τη διαδικασία σύναψης σύμβασης άνω των ορίων για τις ανάγκες της καθαριότητάς τους σε ιδιωτικούς παρόχους».

Οπως κι αν το δεις δηλαδή, οι 15 στοιχίζουν λιγότερο στο κράτος. «Μιλάμε γιατί έχουμε δίκιο», μας λέει ο κ. Τσαπάρας σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Ολοι δεν λένε για χρηστή διοίκηση και για οικονομία; Ε, πολύ απλά εμείς είμαστε καλύτεροι και φτηνότεροι».

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, «στη διάρκεια των δύο ετών που εργαζόμαστε στα ΕΑΚΘ έχει μάθει ο κάθε συνάδελφος τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου όπου εργάζεται και με την εξειδίκευση που έχει αποκτήσει ο καθένας μας τελούμε σαφώς καλύτερη εργασία από αυτή των κακοπληρωμένων υπαλλήλων των συνεργείων που προηγήθηκαν από εμάς, οι οποίοι ως γνωστόν στις ιδιωτικές εταιρείες έρχονται και παρέρχονται λόγω χαμηλού μισθού και συνθηκών εργασίας, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα της εργασίας τους όπως εμείς».

Και τι διεκδικούν οι άνθρωποι αυτοί; «Ενα τέλος στην ομηρία και την αγωνία μας, δίνοντάς μας το δικαίωμα στην εργασία που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη και τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις τον μαζικό και σωματειακό αθλητισμό». Ή όπως λέει ο κ. Τσαπάρας με πολύ απλά λόγια, απευθύνοντας δραματική έκκληση: «Βοηθήστε μας, γιατί διαφορετικά θα φύγει η γη κάτω από τα πόδια μας».