ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Πέμπτη να μειώσει τα ήδη μηδενικά ή αρνητικά επιτόκιά της και να εγκαινιάσει νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης θα επηρεάσει καταλυτικά τις αποφάσεις σειράς κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο που από σήμερα και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις και ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής.

Ετσι, ο ιός του… Ντράγκιλα -κατά τον εμπαθή τίτλο της γερμανικής Bild- πιθανότατα θα αποδειχθεί μεταδοτικός και οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου -των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας- μπορεί να συντονιστούν για μία ακόμη φορά σε πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης, αλλά ταυτοχρόνως να βρεθούν και σε ιδιότυπο συναλλαγματικό ανταγωνισμό, με ποικίλες παρενέργειες.

Η αμερικανική Fed θα προχωρήσει πιθανότατα -την Τετάρτη- σε μια μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, έπειτα από τη μείωση που είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο – την πρώτη μετά μία δεκαετία.

Αυτό περιμένουν οι αγορές, αυτό ζητάει επιτακτικά μέσω twitter και ο πρόεδρος Τραμπ, που βλέπει τις αποφάσεις της Fed περισσότερο ως εργαλείο νομισματικού πολέμου με την ευρωζώνη και την Κίνα και λιγότερο ως αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή μιας νέας ύφεσης και του αποπληθωρισμού.

Οι αποφάσεις της Fed θα πλαισιωθούν από εκτιμήσεις που αναμένονται για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις, τις πωλήσεις κατοικιών κ.ά.

Στην αμερικανική ήπειρο, τις προσεχείς μέρες και η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αναμένεται να περικόψει κατά 50 μονάδες το επιτόκιο αναφοράς, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στην οδυνηρή προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, παρότι η διοίκησή της συνεδριάζει για θέματα νομισματικής πολιτικής, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, καθώς η χώρα είναι κολλημένη στην απόλυτη αβεβαιότητα για το Brexit. Σε επίπεδο ευρωζώνης το ενδιαφέρον περιορίζεται στα στοιχεία που αναμένονται για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, το ιταλικό εμπορικό ισοζύγιο.

Σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, εντός Ευρώπης αλλά εκτός Ε.Ε., η νορβηγική Norges Bank πάει κόντρα στο ρεύμα και αναμένεται την Πέμπτη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα θα το αφήσει πιθανότατα αμετάβλητο – άλλωστε είναι ήδη αρνητικό και το χαμηλότερο παγκοσμίως: -0,75%!

Η πάντα ψύχραιμη έναντι των αμερικανικών προκλήσεων Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται την Παρασκευή -και ενώ θα έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις της Fed- να ανακοινώσει μεταβολή του βασικού επιτοκίου δανεισμού, που τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 4,25%, προκειμένου να διοχετευτεί φτηνότερη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι αντιστάσεις σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Δεν αναμένουν οι αγορές αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας, στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, τουλάχιστον στο πεδίο των επιτοκίων που είναι ήδη αρνητικά.

Ενδείξεις προθέσεων αναμένονται από ακόμη τρεις κεντρικές τράπεζες της Ασίας και του Ειρηνικού: της Αυστραλίας, με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής της τράπεζας, της Ινδονησίας και της Ταϊβάν που ενδέχεται να ανακοινώσουν μειώσεις.