ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κώστας Πετρωτός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αλίμονο αν κανείς χαρακτηρίσει αποτυχία έναν πιθανό αποκλεισμό του ΠΑΟΚ στο φετινό Champions League από τον Αγιαξ. Η ολλανδική ομάδα έχει θέση στους προκριματικούς γύρους της διοργάνωσης μόνο λόγω της επιλογής της UEFA να πριμοδοτεί με επιπλέον θέσεις στη φάση των ομίλων συλλόγους από ισχυρά ποδοσφαιρικές χώρες (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία).

Αν το βασικό κριτήριο ήταν η δυναμικότητά της και τα όσα είχε πετύχει λίγους μήνες πριν, όταν μόνο λόγω απειρίας δεν βρέθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, τέτοια εποχή το βασικό θέμα συζήτησης θα ήταν αν ο Αίαντας θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο ΠΑΟΚ ήταν άτυχος, λοιπόν, αφού στην κλήρωση που το μότο ήταν ο «Αγιαξ και οι άλλοι», αυτός έπεσε πάνω στο ολλανδικό θηρίο. Παρόλα αυτά στο ματς της Τούμπας εμφανίστηκε ανταγωνιστικός, έδειξε ότι ο αντίπαλός του δεν είναι άτρωτος και διατήρησε το δικαίωμα να πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει μια πρόκριση-υπέρβαση μέσα στην «Johan Cruyff Arena». Εστω κι αν το 2-2 μείωσε τις ήδη μικρές πιθανότητές του.

Ο στόχος των ομίλων του Champions League είναι τόσο μεγάλος, άλλωστε, που αξίζει ο Αμπέλ Φερέιρα και οι παίκτες του να τα δώσουν όλα για να γράψουν την πιο «χρυσή σελίδα» στην ιστορία του συλλόγου.

Δεν είναι, όμως, μόνο γι’ αυτούς κάτι ξεχωριστό. Το επιζητεί με μανία από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης. Ο μεγαλομέτοχος του «δικεφάλου του Bορρά» έχει επενδύσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ στην επταετία του στον ΠΑΟΚ και ακόμη δεν βίωσε τη χαρά της επιστροφής ενός μεγάλο ποσού της επένδυσής του μέσα από τη συμμετοχή στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι προηγούμενες τρεις απόπειρες (το 2013 με τη Σάλκε, το 2016 και πάλι με τον Αγιαξ και πέρυσι με την Μπενφίκα) άφησαν τον ΠΑΟΚ με την αίσθηση ότι φτάνει στη βρύση και είναι πολύ κοντά στο να πιει νερό, αλλά στο τέλος δεν τα καταφέρνει. Και έτσι η δίψα, αλλά και η επιμονή γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες.

Ο ίδιος ο Σαββίδης έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως όποια χρήματα «παράγονται» από την ομάδα θα μένουν σ’ αυτή και από την άποψη αυτή άπαντες γνωρίζουν ότι η παρθενική συμμετοχή του ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων θα σημάνει την εκτόξευσή του. Ωστόσο, φέτος, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά.

Η είσοδος στο group stage θα απαλλάξει τον Σαββίδη και τους συνεργάτες του από τον ισχυρό, καθημερινό, προβληματισμό της τήρησης του Financial Fair Play. Η ανάγκη ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει τον εγχώριο τίτλο είχε οδηγήσει πέρυσι σε μεγάλη αύξηση του μπάτζετ της ομάδας (πλησίασε τα 40 εκατ. ευρώ) και πλέον το μότο που κυριαρχεί είναι «εξορθολογισμός».

Με αυτή τη σκέψη, στις αρχές του καλοκαιριού (όπως είχε γίνει και τον προηγούμενο Γενάρη) ζητήθηκε από τον Ομάρ Ελ Καντουρί να βρει ομάδα και τελικά έμεινε από σπόντα στο ρόστερ.

Με αυτή τη λογική, ο σύλλογος προσπάθησε να απαλλαγεί από βαριά συμβόλαια που δεν απέδιδαν (χαρακτηριστικότερη ήταν η περίπτωση του Χατσερίντι), αλλά και παίκτες που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν υπολογίζονταν (πωλήσεις Κουλούρη, Χατζηισαΐα, Ενρίκε, Κίτσιου, Χαρίση κ.ά.).

Ο ΠΑΟΚ δεν απέφυγε, βέβαια, τις μεταγραφές παικτών (κάποιες από αυτές με αγορά βέβαια, όπως του Εσίτι που κόστισε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, του Αουγκούστο άλλα τρία, του Στοχ ένα κ.ά.) πλέον όμως διανύει μια περίοδο που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για το πώς πρέπει να κινηθεί.

Γι’ αυτό τον λόγο, παρότι ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας Μάριο Μπράνκο είχε μιλήσει για την ανάγκη απόκτησης αριστερού μπακ και στην Τούμπα δεν κρύβουν και τις σκέψεις για έναν ακόμη φορ, προς το παρόν οι εξελίξεις έχουν παγώσει. Επιλογές υπάρχουν για κάθε εύρος τιμής, αλλά πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα συνεχίσει ο ΠΑΟΚ.

Αν καταφέρει να πετύχει τη μεγάλη έκπληξη του φετινού Champions League, τότε ανοίγει ο δρόμος για να κάνει τη βουτιά στο χρυσάφι των ομίλων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν όχι, και λογικά συνεχίσει στο Europa League, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις ενίσχυσης και ενδεχομένως στις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Ειδικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής στους ομίλους του -λιγότερου προσοδοφόρου σε χρήματα- Europa, προτάσεις που φτάνουν για πωλήσεις ποδοσφαιριστών του θα εξεταστούν πιο ζεστά.

Ο Σαββίδης και οι συνεργάτες πιστεύουν, άλλωστε, ότι ο ΠΑΟΚ παραμένει πιο ποιοτικός από τους αντιπάλους του, παρότι καλείται να εκκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς την παρουσία δύο μεγάλων ατού του, του Βιεϊρίνια και του Μαουρίσιο (και σε δεύτερο πλάνο του Βέρνμπλουμ).