ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κάτι αρχίζει να κινείται μετά την πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν προς όλα τα κόμματα να στηρίξουν πρόταση μομφής κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και μια μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο με στόχο να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit. Ενας από τους «αντάρτες» βουλευτές των Τόρις, ο Γκούτο Μπεμπ, τάχθηκε χθες υπέρ της πρότασης του αρχηγού των Εργατικών και επέκρινε όσους την απορρίπτουν.

Τα βέλη του στρέφονταν στην αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον, η οποία χαρακτήρισε «ανοησία» την πρόταση Κόρμπιν. Κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) και οι Πράσινοι, αλλά και το ίδιο της το κόμμα.

Χθες πάντως, η Σουίνσον δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC θετική σε συνεργασία με τους Εργατικούς προκειμένου να αποτραπεί μια έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Επέμεινε, ωστόσο, στην άρνησή της απέναντι στο πρόσωπο του Κόρμπιν και αντιπρότεινε δύο παλαίμαχους βουλευτές, τον Κεν Κλαρκ από τους Τόρις και τη Χάριετ Χάρμαν από το Εργατικό Κόμμα, ως πιθανούς επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Η βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Κριστίν Τζαρντίν είπε χθες στο BBC ότι η ίδια θα στήριζε τον Κόρμπιν εάν κατόρθωνε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να εκτοπίσει τον Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα μάλιστα με κομματικές πηγές που επικαλείται η Independent, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν έχουν αντίρρηση «επί της αρχής» για το πρόσωπο του Κόρμπιν, θεωρούν όμως ότι δεν θα συγκεντρώσει τις ψήφους για την πρόταση μομφής.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το κόμμα τους δεν θα επέτρεπε επ’ ουδενί να γίνει ένα άτακτο Brexit, εάν αυτό μπορεί να το σταματήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.