«Η ΔΕΗ δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ούτε βέβαια αποτελεί συστημικό κίνδυνο ή “καυτή πατάτα”, όπως λέγεται. Αντιμετωπίζει πολλά θέματα, κυρίως διαρθρωτικά, που μπορούν να λυθούν αφού όλοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της στην ανάπτυξη», τόνισε ο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, από το βήμα της χθεσινής γενικής συνέλευσης.
Χαρακτήρισε συγκυριακά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, απαντώντας εμμέσως στη σκληρή κριτική των τελευταίων μηνών από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο απολογισμός για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επικαλέστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της περασμένης χρονιάς, που διαμορφώθηκε στα 746,7 εκατ. ευρώ, έναντι 410,7 εκατ. ευρώ το 2017.
Από στοιχεία των υπηρεσιών της ΔΕΗ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ. Εχει ήδη προχωρήσει η τιτλοποίηση για οφειλές περίπου 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο καλοκαίρι.
Υπολογίζεται ότι 65-70 χιλιάδες πελάτες χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ ο καθένας και προγραμματίζεται από το φθινόπωρο να αρχίσει η αποστολή εξώδικων για να προχωρήσουν σε αποπληρωμή.
Εχουν επίσης εντοπιστεί πάνω από 890 χιλιάδες πελάτες, κυρίως μικρές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει πάροχο ενέργειας ή ΑΦΜ, με συνολική οφειλή ένα δισ. ευρώ, ποσό που είναι δύσκολο να εισπραχθεί.
Ο Μανόλης Παναγιωτάκης ανέφερε ότι το 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας ήταν 81,9% και συμμετοχή στο διασυνδεδεμένο σύστημα 80,3%, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Υλοποίηση μέτρων
Διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων αναδιάρθρωσης που έχει προτείνει η εταιρεία McKinsey. Συγκεκριμένα:
● Εχουν υπερκαλυφθεί οι εμπορικές απαιτήσεις, οι οποίες το 2020 θα φτάσουν τα 950 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη ήταν να μειωθούν στα 865 εκατ. ευρώ.
● Εχει μειωθεί το προσωπικό κατά 1.438 εργαζομένους, όταν ο στόχος για το 2022 είναι να φτάσει τα 4.414 άτομα. Η μισθολογική δαπάνη στο ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να φτάσει το 1,37 δισ. ευρώ, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα θα μειωθεί στο 1,34 δισ. ευρώ.
«Είναι απαραίτητο όλοι, ανεξάρτητα από πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό, να αποσαφηνίσουν την άποψή τους για τον ρόλο της ΔΕΗ σήμερα και στο μέλλον», υπογράμμισε ο Μανόλης Παναγιωτάκης.
Χαρακτήρισε «εφιαλτικά» τα σενάρια που ήρθαν στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να πωληθούν πρώτα πακέτα μονάδων παραγωγής, μίλησε για απογαλακτισμό της επιχείρησης από τον δημόσιο έλεγχο και περιέγραψε τις δύο εναλλακτικές λύσεις που προτείνει:
1. Η πρώτη στρατηγική επιλογή προβλέπει ότι το Δημόσιο θα εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, χρειάζεται να προωθηθεί η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα στη ΔΕΗ να λειτουργήσει ως Α.Ε. και θα προχωρήσει στην άρση όλων των φραγμών για προσλήψεις, αμοιβές, προμήθειες και αναθέσεις έργων.
2. Η δεύτερη περιλαμβάνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και πρέπει να συνοδευτεί με την ακύρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων στη Μελίτη και την Πτολεμαΐδα, γιατί θα μειώσει την αξία του ομίλου.
«Οι αλλαγές δεν μας φοβίζουν», σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και κατέληξε: «Μπορεί όλοι να τις αποδεχθούν και να συστρατευτούν, αρκεί να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι, που θα οδηγούν αποδεδειγμένα στην πρόοδο και την ανάπτυξη της επιχείρησης και βέβαια διάλογος με τους εργαζομένους».
