Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μπαίνει από σήμερα η διάταξη-εφιάλτης με τη μείωση κατά 3.000 ευρώ στο αφορολόγητο ποσό μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Θα βγει από το ντουλάπι μόνο αν τα πράγματα στην οικονομία εκτροχιαστούν και ο προϋπολογισμός απαιτήσει καινούργιες ενέσεις ρευστότητας για να εξυπηρετηθούν μισθοί, συντάξεις και δημόσιο χρέος.
Η τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, ακυρώνει μαζί με τη μείωση στο αφορολόγητο και τα μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά τα οποία συνόδευαν το εν λόγω μέτρο. Πρόκειται για ένα ισχυρό πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων με βασικό αποδέκτη τη μεσαία τάξη, η οποία στα χρόνια του μνημονίου συντρίφτηκε από τις μυλόπετρες των σκληρών προγραμμάτων προσαρμογής που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξ ου και το μέτρο για την περικοπή στο αφορολόγητο.
Τα αντίμετρα, από τα οποία εκατομμύρια χάνουν σημαντικές ανάσες, αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, αλλά και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, η οποία συνοδευόταν και από αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς. Ωστόσο πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η κατάργηση των αντιμέτρων είναι τυπική γιατί αυτά ουσιαστικά εφαρμόζονται με άλλα μέτρα.
Από τις απαλλαγές που φέρνει η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου προκύπτει δημοσιονομική «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ περίπου με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Και αυτό, γιατί το ισοζύγιο των εσόδων διαμορφώνεται ως εξής: η κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης στο αφορολόγητο όριο οδηγεί σε απώλεια εσόδων 1,92 δισ. ευρώ για το 2020, ενώ η κατάργηση των αντίμετρων προκαλεί αύξηση εσόδων κατά 1,454 δισ.
H μείωση του ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης του ΕΝΦΙΑ φέρνει πρόσθετα έσοδα 209 εκατ. ευρώ το 2020, η κατάργηση της μείωσης του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 877 εκατ. ευρώ, ενώ η κατάργηση των προβλεπόμενων αλλαγών στην εισφορά αλληλεγγύης οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 368 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Συμπερασματικά το άθροισμα των ποσών αυτών υπολείπεται της απώλειας εσόδων για τον προϋπολογισμό από την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:
● Καταργείται η προβλεπόμενη για εφαρμογή από 1/1/2020 μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους η οποία οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Προβλεπόταν ότι η έκπτωση από 1.900 ευρώ για τους άγαμους, 1.950 ευρώ για τους έγγαμους με ένα παιδί, 2.000 ευρώ για τους έγγαμους με δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για τους έγγαμους για τρία ή περισσότερα παιδιά θα μειωνόταν σε 1.250 ευρώ, 1.300 ευρώ, 1.350 ευρώ και 1.450 ευρώ, αντίστοιχα. «Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.
● Καταργείται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας που εφαρμόζεται για εισόδημα έως 20.000 από το 22% στο 20%.
● Καταργούνται ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και οι μειώσεις των υψηλότερων συντελεστών της κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης.
● Καταργείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όσους έχουν ετήσιο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ.
«Εφαρμόζονται ήδη τα περισσότερα αντίμετρα»
«Η όλη συζήτηση περί κατάργησης και των αντίμετρων που είχαν ψηφιστεί μαζί με το αφορολόγητο το 2017 είναι περί όνου σκιάς», τονίζουν πηγές του Μαξίμου.
Και αυτό γιατί η μεγάλη πλειονότητα των αντίμετρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται: σταδιακή μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών.
Ετσι όσα εκ των αντίμετρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν από τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ).
Χωρίς Ν.Δ., αλλά με ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ
Δεν πρόκειται να παραστεί στη Βουλή σήμερα η Ν.Δ. κατά τη συζήτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από την 1.1.2020. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταχθεί υπέρ της άρσης του μέτρου, αλλά επιμένει να μην αναγνωρίζει την πολιτική νομιμοποίηση της Βουλής μετά την ανακοίνωση για εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ έκαναν χθες γνωστό ότι θα δώσουν το «παρών» στη Βουλή.
Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξήγησαν ότι θα ψηφίσουν την τροπολογία, που -όπως υπενθύμιζαν- έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάριζαν ότι δεν θα συνηγορήσουν στην κατάργηση αντίμετρων που έχουν ψηφιστεί για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.
Από το ΚΚΕ κατέθεσαν δική τους νέα τροπολογία για την «κατάργηση της διάταξης του νόμου 4472/2017 με την οποία μειώνεται το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων και επέκταση του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους». Σημειώνεται ότι αντίστοιχη τροπολογία είχαν καταθέσει και στις 3 Μαΐου.
