Ενα περιστατικό συμπλοκής μεταξύ κρατουμένων έλαβε χώρα, χθες, στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού. Κάποιες διαφορές μεταξύ ομάδων κρατουμένων οδήγησαν σε φωνές και γενικευμένο καβγά, την ώρα που οι κρατούμενοι βρίσκονταν στους διαδρόμους.
Το επεισόδιο έληξε λίγη ώρα αργότερα, ενώ εμφανίστηκε στον χώρο και αστυνομική δύναμη, η οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβει.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε φθορές και, πολύ περισσότερο, δεν υπήρξε προσπάθεια κατάληψης του διοικητηρίου. Υστερα από έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κάποια αυτοσχέδια μαχαίρια, ξύλινα και μεταλλικά.
Μέχρι να λήξει το περιστατικό αλλά και αρκετές ώρες αφότου είχε δοθεί η ανακοίνωση του υπουργείου, η είδηση για σφοδρές συμπλοκές, για κατάληψη, για επίθεση σε σωφρονιστικούς, για φθορά κιγκλιδωμάτων, αλλά ακόμα και για μαχαιρώματα και σοβαρούς τραυματισμούς έπαιζε -καθόλου τυχαία- με έκτακτες αναρτήσεις σε μερίδα των ΜΜΕ.
Εδώ και πολλές ημέρες, το παραμικρό επεισόδιο φαίνεται ότι τραβάει την προσοχή ορισμένων ΜΜΕ που έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία τρομοκρατίας των πολιτών για τους άγριους φυλακισμένους που τώρα θα αποφυλακιστούν και θα γεμίσουν τη χώρα!
Οι ετεροχρονισμένες αντιδράσεις στελεχών της Ν.Δ. αλλά ακόμα και εισαγγελικών ενώσεων, που το προηγούμενο διάστημα κι ενώ οι νέοι ποινικοί κώδικες ήταν αναρτημένοι στη διαβούλευση εξέφραζαν κάποιες αντιρρήσεις χωρίς υπερβολές και τρομοκρατικές προειδοποιήσεις, έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την ψήφισή τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη βοήθεια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα αλλάξει τους κώδικες, θα καταργήσει τον Νόμο Παρασκευόπουλου, θα ιδρύσει φυλακές Γ’ Τύπου και, με δυο λόγια, θα επιβάλει την τάξη με αυστηρά κατασταλτικά μέτρα.
Το ότι η Ελλάδα διέθετε μέχρι σήμερα ένα εξαιρετικά δυσανάλογο και απαρχαιωμένο σύστημα αδικημάτων και ποινών, το ότι συχνά εγκληματίες αφήνονταν ελεύθεροι με αναστολές πριν διαβούν καν την πόρτα της φυλακής δεν φαίνεται να απασχολεί τους τελάληδες της τάξης.
Για παράδειγμα, το ότι σέρνονταν επί χρόνια υποθέσεις κυρίως οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου και χρηματισμών, ενώ στο εξής θα είναι υποχρεωμένοι οι δράστες να επιστρέφουν αμέσως τα ποσά που καταχράστηκαν, προκειμένου να αποφύγουν τις καθείρξεις ή -αν είναι υπηρεσιακοί παράγοντες- θα χάνουν άμεσα τη δουλειά τους, δεν πολυνοιάζει φυσικά όσους στήριξαν ή και επωφελήθηκαν από τη διαπλοκή.
Σημασία δεν έχει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ανάσαναν οι στοιβαγμένοι κρατούμενοι ούτε ότι έσπασαν κάποια επικίνδυνα κυκλώματα στις φυλακές ούτε ότι σε γενικές γραμμές επικρατεί ηρεμία επωφελής για φύλακες και φυλακισμένους.
Σημασία έχει να φοβηθούν όλοι και να πειστούν οι πολίτες ότι κάθε ευεργετικό μέτρο, κάθε κατάκτηση και κάθε προσπάθεια επανένταξης και δεύτερης ευκαιρίας απειλούν την τάξη και την ασφάλεια.
