Στην τελική ευθεία των εκλογών για ευρωκοινοβούλιο και τοπική αυτοδιοίκηση, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ευελπιστώντας για ανάλογα πολιτικά οφέλη.
Ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει την κατάθεση μομφής κατά του συγκεκριμένου υπουργού της κυβέρνησης, με αφορμή τις δηλώσεις του δευτέρου για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέλιου Κυμπουρόπουλου.
Ψήφος εμπιστοσύνης αντί πρότασης μομφής
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει διευκρινίσει ότι πρόκειται να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αυτό συνεπάγεται ότι αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αλλά και μία προσωπική αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι δεν θα διεξαχθεί τελικά κάποιο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κομμάτων.
Επίσης, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει ευρύτερη στήριξη (δηλαδή 152 ψήφους αντί για 151), μετά την υπουργοποίηση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Σε περίπτωση που κατατεθεί η πρόταση μομφής τη Δευτέρα, αλλά μετατραπεί τελικά σε ψήφο εμπιστοσύνης, η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη (με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στη Ρουμανία για τη Σύνοδο Κορυφής) και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
«Πρώτα το νομοσχέδιο»
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που προανήγγειλε την Κυριακή ένα συνολικό πακέτο παροχών, κάλεσε τη Ν.Δ. να μην προχωρήσει στην πρόταση μομφής τη Δευτέρα, αλλά να προτιμήσει να διεξαχθεί πρώτα η συζήτηση για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων.
«Εάν το κάνει», είπε, «θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, διότι όταν ο λαός θέλει να ακούσει αυτά τα θετικά μέτρα (σ.σ. το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις), θα σταματήσει η συζήτηση για μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης. Να συζητήσουμε τα άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών. Έτσι, να γίνει μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης».
