ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις, καλεί την Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας. 

Λίγες μέρες, λοιπόν, μετά τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσει η Άγκυρα τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε σήμερα (Κυριακή), επαναφέροντας το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. 

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου της γείτονος, Χαμί Ακσόι, ζήτησε τα νησιά αυτά να είναι αποστρατιωτικοποιημένα βάσει διεθνών συμβάσεων, όπως οι συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), που «ισχύουν και επομένως είναι νομικά δεσμευτικές για την Ελλάδα, επιβάλλοντάς [της] νομικές ευθύνες».

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. προειδοποίησε την Ελλάδα να μην εκμεταλλεύεται την «ανοχή» της, αλλά και να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς Αθήνας. Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματάς, τονίζει ότι «η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας».

Αφού υπογραμμίζει ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου «έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947», σημειώνει ότι προϋπόθεση της σταθερότητας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει κι όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο».