Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή και την έφεση να έχει καταδικαστικό αποτέλεσμα, καταδικάστηκε από το μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου, ο Ματθαίος Μερμηγκούσης, γνωστό μέλος της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στο νησί.
Η δίκη ολοκληρώθηκε σήμερα έπειτα από αναβολή.
Ο καταδικασθείς για την κατηγορία της σωματικής βλάβης με το επιβαρυντικό στοιχείο των ρατσιστικών χαρακτηριστικών στην πράξη, είχε επιτεθεί σε νοσηλευτή.
Η επίθεση έγινε ενώ ο νοσηλευτής συντόνιζε επιχείρηση μεταφοράς στο νοσοκομείο αιτούντων άσυλο που είχαν τραυματιστεί στον καταυλισμό της Σούδας έπειτα από επίθεση ακροδεξιών στις 6 Ιουνίου 2016.
Ο Μερμηγκούσης κατά την απολογία του υποστήριξε ότι δεν ανήκει πλέον στη Χρυσή Αυγή.
Ωστόσο, καθώς επιδείχθηκαν στο δικαστήριο φωτογραφίες που αποδείκνυαν τη δράση του στο πλαίσιο της οργάνωσης, υποστήριξε ότι το 2012 συμμετείχε σε κάποιες δράσεις και ανέβαινε στα γραφεία της οργάνωσης στη Χίο, αλλά πλέον δεν τον εκφράζουν οι θέσεις της.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ματθαίος Μερμηγκούσης δικάζεται και καταδικάζεται για επιθέσεις.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει καταδικαστεί άλλες δυο φορές σε ανάλογες ποινές, για επιθέσεις εναντίον προσφύγων και δημοσιογράφων.
Η μια από τις καταδίκες του σε 18 μήνες φυλάκιση, και πάλι με το επιβαρυντικό στοιχείο των ρατσιστικών χαρακτηριστικών, αυτή της επίθεσης σε βάρος προσφύγων, εκδικάζεται κατ’ έφεση την Πέμπτη.
