Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι με το μέρος μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς πως υπάρχει υστέρηση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω του πακέτου των μόνιμων μέτρων. 

«Δεν περιμέναμε από κάποιους από το ΕΛΚ, που έχει επιβάλει τη λιτότητα στην Ευρώπη, να έλεγαν “μπράβο Αλέξη, μπράβο Ευκλείδη”. Είμαστε έξω από το μνημόνιο και η Ευρώπη δουλεύει με στοιχεία. Όπως τους πείσαμε για τη μη μείωση των συντάξεων, έτσι θα τους ξαναπείσουμε [..] Ακριβώς το ίδιο άκουγα και πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή», υπογράμμισε ο υπουργός κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στο ALPHA και σημείωσε πως η κυβέρνηση ακολουθεί το συμφωνημένο σχέδιο που διαμορφώθηκε μετά τη λήξη των μνημονίων.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε πως στο θέμα της οικονομίας «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά».

Ερωτηθείς εάν θα ισχύσει το 2020 η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου, ο υπουργός σχολίασε: «Θυμάστε τον χλευασμό που είχαμε για τις συντάξεις. Αυτά τα ακούμε βερεσέ και σχεδιάζουμε τη δουλειά μας. Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, γιατί υπήρχε τεκμηρίωση και μπορούσαμε να έχουμε και τα θετικά μέτρα».

Τον Σεπτέμβριο όλα τα κράτη-μέλη θα παρουσιάσουν στην Επιτροπή μια πρώτη εκδοχή του προϋπολογισμού 2020, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Σε αυτό θα υπάρχουν οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης για το αφορολόγητο.

Πρόσθεσε, ότι τα μόνιμα μέτρα που ελήφθησαν θα έχουν θετική επίπτωση στην ανάπτυξη και πως ο τουρισμός, φέτος, θα πάει καλύτερα. «Θα δούμε τότε τον δημοσιονομικό χώρο και εκεί πάνω θα πράξουμε».

Τέλος, στο ζήτημα των επικείμενων ευρωεκλογών και των συγκεντρώσεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα του θυμίζουν το ρεύμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, ενώ πρόσθεσε πως παγκοσμίως οι δημοσκόποι λένε ότι το 10%-15% των ψηφοφόρων αποφασίζει την τελευταία ημέρα.