Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η πύρρειος νίκη του Ερντογάν  στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, η κρίσιμη αποψινή ψηφοφορία στη Βρετανία για το brexit, η έκκληση του Πάπα προς την Ευρώπη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, καθώς και το συνεχιζόμενο ράλι αγοράς μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας που συναντάμε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2019

Στη Γερμανία, με τίτλους όπως «Πρόταση μομφής κατά του Ερντογάν» (Spiegel), «Μάθημα στον πρόεδρο Ερντογάν (Der Tagesspiegel), Μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν (Stern) και «Ο Ερντογάν δεν αποφεύγει τώρα τις μεταρρυθμίσεις» (Handelsblatt) υποδέχεται ο Τύπος την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία.

Το πολιτικό περιοδικό Spiegel επισημαίνει ότι «τυπικά οι αυτοδιοικητικές αφορούσαν μόνο την εκλογή νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Ο ίδιος ο Ερντογάν όμως χαρακτήρισε τις εκλογές αυτές δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του κάνοντας λόγο για “ζήτημα ζωής και θανάτου”. Ο πρόεδρος μπορεί να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο ως μομφή εις βάρος του. Παρά την οικονομική και μιντιακή του υπεροχή, παρά τα καψώνια κατά της αντιπολίτευσης ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να κερδίσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η απογοήτευση των ανθρώπων από την κυβερνητική πολιτική. Ο Ερντογάν ανήλθε κάποτε στην εξουσία γιατί έπεισε τους ψηφοφόρους ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα όμως η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 2001».

Η Handelsblatt παρατηρεί: «Τo AKP μετατράπηκε από μεταρρυθμιστή σε κόμμα διαχείρισης της εξουσίας. Εν τέλει το κυβερνών κόμμα ζημιώθηκε από την μεταρρύθμιση του Συντάγματος, τον εντοπισμό αντιπάλων του κράτους και τη διαχείριση της απόπειρας πραξικοπήματος. Η εσωτερική πολιτική μονοπώλησε την καθημερινότητα τα τελευταία χρόνια. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ξεκίνησαν οι μαζικές συλλήψεις, στη συνέχεια δόθηκαν οικονομικά κίνητρα, τα οποία διαδέχθηκαν αυξήσεις φόρων. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις αυτοδιοικητικές οι φόροι μειώθηκαν, ενώ χορηγήθηκαν αφειδώς συγχωροχάρτια για αυθαίρετα κτίσματα. Το εθνικό νόμισμα κατέρρευσε, όταν η Άγκυρα εισήλθε σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Για να μην χάσει ωστόσο τους σταθερούς ψηφοφόρους του ο πρόεδρος Ερντογάν διασφάλισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια. Αποτέλεσμα; αδύναμη λίρα, υψηλός πληθωρισμός και ανοδική ανεργία. Τα αποτελέσματα των αυτοδοικητικών δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται ακόμα το ΑΚΡ. Ολοένα και περισσότεροι ωστόσο πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση θα τα κατάφερνε εξίσου καλά. Για τη Δημοκρατία στη Τουρκία αυτό αποτελεί θετικό μήνυμα».

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2019

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στον τίτλο τους : «Ένα ήπιο brexit θα διαλύσει το κόμμα των Συντηρητικών, προειδοποιεί η Μέι» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι  η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με παραιτήσεις και διχασμό στο κόμμα της εάν συμφωνήσει να ακολουθήσει ένα «ήπιο» brexit αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα τονίζει, ότι ήδη αρκετοί υπουργοί της διαμήνυσαν ότι θα παρατηθούν εάν τελικώς η Μέι ζητήσει από την Βουλή των Κοινοτήτων να συμφωνήσει με το σχέδιο που προβλέπει την τελωνειακή ένωση με τα 27 υπόλοιπα κράτη-μέλη. Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως με  νόημα, ότι όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του brexit έχει «κολλήσει» χωρίς να διαφαίνεται κάποιος τρόπος για να αναστραφεί αυτό.

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Ο Πάπας καλεί την Ευρώπη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες» και υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μαρόκο αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Ποντίφηκας ζήτησε χωρίς καμία επιφύλαξη από την Ευρώπη «μια μετανάστευση, σίγουρη, συντεταγμένη και ομαλή» η οποία θα συμβαδίζει με το πνεύμα της συμφωνίας του ΟΗΕ στο Μαρακές. Η Liberation από την πλευρά της γράφει στον τίτλο της : «Εγώ αριστερός και κακός» και στο κύριο άρθρο επισημαίνει ότι οι αριστεροί γάλλοι υποψήφιοι, όχι μόνο προσέρχονται στις ευρωεκλογές διχασμένοι, αλλά και ότι οι άνδρες ηγέτες της Αριστεράς, πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους ο ένας εναντίον του άλλου, προκαλώντας απόγνωση στους ψηφοφόρους τους.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2019

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ τέλος, η Wall Street Journal γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Οι επενδυτές σπεύδουν για να αγοράσουν μετοχές» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές αγοράζουν όλο και περισσότερες μετοχές καθώς η ανάκαμψη του 2019 στο χρηματιστήριο συνεχίζεται, μια άνοδος η οποία , σύμφωνα με τους αναλυτές, θα οδηγήσει ακόμη ψηλότερα το χρηματιστήριο,   κι όλα αυτά, παρά τη νέα πρόσφατη άνοδο των κρατικών ομολόγων,  αλλά και την αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης.