Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενστάσεις καταθέτουν οι έμποροι, ενώ η Cosco κρατά στάση αναμονής, εκφράζοντας φόβους για καθυστερήσεις στις επενδύσεις λόγω γραφειοκρατικών εμπλοκών. Στελέχη του ΟΛΠ-Cosco ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν μπορούν ακόμα να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και να πάρουν σαφή θέση, καθώς δεν έχουν λάβει την τελική απόφαση του ΚΑΣ προκειμένου να την αξιολογήσουν για κάθε έργο ξεχωριστά και μέχρι να γίνει αυτό, κρατούν στάση αναμονής.

Επίσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την εμπλοκή του ΚΑΣ στο κομμάτι των επενδύσεων, καθώς όπως υποστηρίζουν ήδη υπάρχει εμπλοκή της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), οπότε την ανάμειξη του ΚΑΣ τη χαρακτηρίζουν περιττή. Το σημείο που τους έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό είναι αυτό που αφορά τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στη Σαλαμίνα, καθώς επιχειρήσεις έχουν λάβει άδεια λειτουργίας μέχρι το 2052, ενώ το ΚΑΣ απορρίπτει κάθε είδος ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, συμπεριλαμβανομένου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.

Ως «θετική εξέλιξη» για την πόλη του Πειραιά, καθώς αυτή είναι κοντά στις προτάσεις που έκανε αρχικά η τοπική αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο ο Γ. Γαβρίλης, λέγοντας πως η γνωμοδότηση του Συμβουλίου διασφαλίζει την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης. Σύμφωνα με αυτήν, η κήρυξη περιορίστηκε στο 1ο και 2ο δημοτικό διαμέρισμα και σε μικρό τμήμα του 3ου, δηλαδή ταυτίζεται με την περιοχή της αρχαίας πόλης, εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης. Ως προς το master plan της Cosco, επισήμανε ότι η έγκρισή του επιβεβαιώνει πως «η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ακυρώνει οριστικά το σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής, εξέλιξη που αποτελεί οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια η πόλη να αποκτήσει μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και ελκυστικές υποδομές».

Από την πλευρά του ο Γ. Μώραλης εμφανίστηκε εν μέρει ικανοποιημένος, καθώς όπως δήλωσε μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, αλλά «επιτύχαμε το μείζον, δηλαδή την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος». Διευκρίνισε ότι ο χαρακτηρισμός της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας και μικρού μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή του σημερινού «status quo», αφού και σήμερα για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά και η πλειονότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων.

«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου μάς δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αντιπεριφέρειας, του δήμου, των παραγωγικών φορέων, αλλά και των δημοτών, για αναβολή της συζήτησης, ώστε να δοθεί χρόνος για στοιχειώδη διαβούλευση» δήλωσαν οι έμποροι του Πειραιά. Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης σε ανακοίνωσή του ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τους δημότες του Πειραιά για το ποιες περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους αυτός ο χαρακτηρισμός.