Η κρίση στον Περσικό Κόλπο και η αυξανόμενη ένταση με το Ιράν έχει προκαλέσει την ανησυχία των Δημοκρατικών οι οποίοι επ’ ουδενί δεν θα ήθελαν πόλεμο με την Τεχεράνη. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, πριν κάνει πόλεμο με το Ιράν, θα πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει πόλεμο με το Ιράν, πράγμα που σύμφωνα με τη Νάνσι Πελόζι, είναι ευχάριστο. Άλλωστε, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, πηγές μέσα στον Λευκό Οίκο φέρουν τον Αμερικανό πρόεδρο προβληματισμένο, καθώς οι σύμβουλοί του τον πιέζουν να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση, ενώ ο ίδιος προτιμά διπλωματική λύση.
Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, δήλωσε: «Μου αρέσει αυτό που ακούω από τον πρόεδρο – ότι δεν επιθυμεί πόλεμο».
Η διακυβέρνηση Τραμπ ενημερώνει άτυπα και κεκλεισμένων των θυρών για το Ιράν και τους λόγους για τους οποίους αυτό συνιστά απειλή τη «Συμμορία των Οκτώ», όπως ονομάζεται η ομάδα υψηλόβαθμων κοινοβουλευτικών στελεχών. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να ενημερώσει ολόκληρο το Κογκρέσο, όπως έχει αρνηθεί να το ενημερώσει και για τη Βενεζουέλα και για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.
Όπως είπε η Νάνσι Πελόζι, αυτή η συμπεριφορά συνιστά «λάθος μοντέλο γιατί όλοι έχουμε ευθύνες -την ευθύνη που απορρέει από το Σύνταγμα για το Κογκρέσο για την κήρυξη πολέμου. Ελπίζω ότι οι σύμβουλοι του προέδρου αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν την εξουσιοδότηση να προχωρήσουν χωρίς αυτή».
Η Εξουσιοδότηση για τη Χρήση Στρατιωτικής Δύναμης (AUMF) είναι νόμος που εγκρίθηκε το 2001 και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράν, πρόσθεσε.
