ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αντα Ψαρρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η παρέμβαση, χθες το πρωί, της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στον ραδιοσταθμό «Πρώτο Θέμα» είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια και αφενός ανέκοψε πλήρως την «όρεξη» του οικοδεσπότη Πρετεντέρη να διαπομπεύσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και αφετέρου η ίδια επέδειξε ξανά πολιτικό μεγαλείο μιλώντας σε έναν δημοσιογραφικό όμιλο ο οποίος σε σειρά πρωτοσέλιδων χαρακτήριζε την υπουργία της μειοδοτική και φιλοτουρκική.

Η τοποθέτησή της (τουλάχιστον μέχρι χθες το μεσημέρι) απείχε παρασάγγας από την εκ των προτέρων απαξίωση της επίσκεψης από το κόμμα της και τα «γαλάζια» ΜΜΕ.

● «Είμαι οπαδός των επαφών με την Τουρκία, το πιστεύω χρόνια τώρα, άρα οποιαδήποτε επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο δεν τη βλέπω καθόλου αρνητικά και πιστεύω ότι σε μια φάση όπου η ένταση έχει κορυφωθεί και τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, όπου η τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενη, το να κάνει μια προσπάθεια μείωσης της έντασης ο πρωθυπουργός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και βολεύει και τις δύο χώρες λόγω επερχόμενων εκλογών».

● «Επί της ουσίας υπάρχει όμως σήμερα μια ιδανική εποχή για την υπόθεση της Χάλκης. Η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο ναι μεν δημιουργεί μια πολύ μεγάλη αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας, από την άλλη όμως συσπειρώνει σε έναν πολύ μεγάλο και πολύ έντονο βαθμό όλους εκείνους που επιθυμούν το Πατριαρχείο να μείνει ζωντανό. Αρα ως προς τον διεθνή παράγοντα η πίεση προς τον Ερντογάν είναι πολύ μεγάλη αυτή την εποχή υπέρ του Πατριαρχείου και υπέρ του να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η Ελλάδα επί χρόνια θεωρεί ότι το θέμα δεν είναι διμερές, είναι θέμα Πατριαρχείου και άρα διεθνές. Περιμένω να το ακούσω αυτό και από τον πρωθυπουργό και ελπίζω να έχει κάποια σημασία για το θέμα η επίσκεψή του».

● «Η ταυτόχρονη επικήρυξη των οκτώ εκτιμώ ότι ήταν και ο λόγος καθυστέρησης της αφίξεως Τσίπρα στην Αγκυρα. Μια τέτοια διπλωματική κίνηση δεν γίνεται όταν ετοιμάζεσαι να δεχτείς τον Ελληνα πρωθυπουργό. Η ελληνική πλευρά προφανώς δεν γνώριζε και προφανώς δεν το ανέμενε […]».

● «Οι διερευνητικές εντολές ξεκίνησαν από το 2001 και είναι οι εντολές όπου η Ελλάδα αποδέχεται ως μόνο θέμα τη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι έβαζαν πάντα κι άλλα θέματα στο τραπέζι, γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας τόνισε χθες την υφαλοκρηπίδα. Επί της ουσίας είναι οι διερευνητικές εντολές, σταματάνε και ξαναξεκινάνε, άλλοτε πιο γρήγορα κι άλλοτε πήγαιναν πιο αργά. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είχαν παντελώς παγώσει και πάει να επανεκκινήσει μια από τις πάγιες πολιτικές που ακολουθούσε η Ελλάδα επί χρόνια».

● «Το αποτέλεσμα της επίσκεψης μη νομίζετε ότι θα το κρίνουμε σήμερα. Θα το δούμε όταν πληροφορηθούμε το σύνολο των θεμάτων και αυτό θα φανεί στις μέρες που έρχονται. Δεν μπορούμε σοβαρά να το σχολιάσουμε πριν το δούμε. Θυμάστε ότι την προηγούμενη φορά η επίσκεψη Ερντογάν αντί να λειτουργήσει εκτονωτικά λειτούργησε με αυξημένη ένταση. Ως Ελληνίδα πολιτικός εύχομαι να πετύχει αυτή η ιστορία».