ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Φαναριώτης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πότε οι επιχειρηματικές ενέργειες πρέπει να γνωρίζουν όρια, ειδικά όταν αφορά το ευαίσθητο θέμα της πυρηνικής ενέργειας; «Μάλλον ποτέ» θα απαντούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέπει τα πάντα μέσα από το πρίσμα της επιχειρηματικότητας και κυρίως του κέρδους.

Μ’ αυτό το δεδομένο, μάλλον μικρή έκπληξη προκαλεί η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης των ΗΠΑ, η οποία δείχνει ότι τα μέλη του στενού περιβάλλοντος του Αμερικανού προέδρου προσπάθησαν να προωθήσουν σχέδιο από μια κοινοπραξία, με την οποία είχε επαφές ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, προκειμένου να πουλήσει πυρηνική τεχνολογία στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Το σχέδιο θα οδηγούσε στην κατασκευή 40 πυρηνικών σταθμών και εγκαταστάσεων για τον εμπλουτισμό του ουρανίου ως καυσίμου.

Ωστόσο, όπως τονίζει το περιοδικό Τεχνολογίας Ars Technica, η συγκεκριμένη τεχνολογία, αν και επικεντρώνεται στην πυρηνική ενέργεια για πολιτική χρήση, θα μπορούσε να δώσει στους Σαουδάραβες τεχνογνωσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το σχέδιο θα είχε επίσης αντλήσει δισεκατομμύρια από τις αρκετές αμερικανικές εταιρείες που εμπλέκονται στην πυρηνική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της πτωχευμένης πλέον εταιρείας πυρηνικών υπηρεσιών Westinghouse Electric, η οποία θα κατασκεύαζε τους αντιδραστήρες.

Οπως τονίζει ο Τζέφρι Λιούις, εμπειρογνώμονας για τη μη διάδοση των πυρηνικών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Μίντλμπουρι, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι λεπτομέρειες της έκθεσης ήταν επιεικώς «μπούρδες».

Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι είναι από τα πλέον αλλοπρόσαλλα σχέδια που έχει δει, καθώς όλα μπορούν να πάνε στραβά με τα όσα προβλέπει το σχέδιο, με δεκάδες φωνές να ζητούν να μη μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία η συγκεκριμένη τεχνογνωσία.

Οι προειδοποιήσεις

Δυστυχώς πάντως και παρά τα επανειλημμένες προειδοποιήσεις από στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, τα μέλη της ομάδας του Λευκού Οίκου και οι στενοί συνεργάτες του Τραμπ και εκτός Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του Τομ Μπάρακ, του προέδρου της επιτροπής εγκαινίων και στενού φίλου του προέδρου, συνέχισαν να πιέζουν για την πραγμάτωση του σχεδίου.

Ο Μπάρακ είναι αυτός ο οποίος παρότρυνε τον Τραμπ να διορίσει τον Πολ Μάναφορτ ως διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του, προσπάθησε δε να κανονίσει μια μυστική συνάντηση μεταξύ του Μάναφορτ και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times.

Η όλη προσπάθεια αποτελεί τμήμα αυτού που ονομαζόταν «Σχέδιο Μάρσαλ της Μέσης Ανατολής», ένα πακέτο που προωθούσε η IP3 International, μια ιδιωτική εταιρεία υπό την ηγεσία ενός συνταξιούχου ναυάρχου μ’ ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από διάφορους στρατηγούς, ναυάρχους και πρώην Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους.

Ο Φλιν υπέγραψε μάλιστα ως σύμβουλος τής IP3, λίγο πριν από την προσχώρησή του στην ομάδα του Τραμπ που έχει στόχο την προώθηση των πυρηνικών στους Σαουδάραβες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος, ο Ντέρεκ Χάρβεϊ -ανώτερος διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τις βορειοαφρικανικές υποθέσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας- από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017 τόνιζε προς όλους ότι ο Φλιν αποφάσισε να υιοθετήσει το σχέδιο IP3 για την ανάπτυξη «των πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής» στη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα εξακολουθούσε να δουλεύει ως σύμβουλος της IP3.

Είχε μάλιστα δηλώσει ότι ο Μπάρακ θα διοριστεί ως ένας ειδικός εκπρόσωπος, με διαπιστευτήρια ισοδύναμα με αυτά ενός πρεσβευτή, για να προχωρήσει το όλο σχέδιο.

Ετσι πέρυσι, ο Χάρβεϊ συναντήθηκε με εκπροσώπους της IP3, συμπεριλαμβανομένων των συνιδρυτών της, δηλαδή του συνταξιούχου στρατηγού Κέιν, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ρίγκαν, Ρόμπερτ Μακάρλεν, και μιας ομάδας άλλων συνταξιούχων στρατηγών που συνεργάζονται με την εταιρεία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Χάρβεϊ έσπευσε να δηλώσει στους υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) ότι θα προσθέσει πληροφορίες σχετικά με το «σχέδιο για 40 πυρηνικούς σταθμούς» της IP3 στο πακέτο ενημέρωσης αναφορικά με την πρόσκληση του προέδρου Τραμπ προς τον πρίγκιπα-διάδοχο Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, δηλώνοντας ότι «αυτό είναι ΤΟ ενεργειακό σχέδιο».

Μάλιστα σε επιστολή που έστειλε ο Μακ Κάρλεν, μέλος του Δ.Σ, της εταιρείας IP3 και ταυτοχρόνως (!) μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ, προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη, επισήμαινε: «Σας καλώ να υποστηρίξετε το ιστορικό αυτό πρόγραμμα και συστήνω να το προσυπογράψετε»!