Οι 13 πρώτες ημέρες του Αυστραλιανού Οπεν ίσως προοιωνίζονταν ένα μεγάλο ντέρμπι στον τελικό, ανάμεσα στο Νο 1 και το Νο 2 στον κόσμο, μια μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε δύο τενίστες που είχαν διαλύσει τους αντιπάλους τους στους προηγούμενους γύρους. Ομως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Αντ’ αυτού, ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετέτρεψε την αναμέτρησή του με τον Ράφα Ναδάλ σε προσωπικό μονόλογο και με 3-0 σετ (6-3, 6-2, 6-3) κατέκτησε το Αυστραλιανό Οπεν για 7η φορά –κάτι που τον καθιστά πολυνίκη του συγκεκριμένου τουρνουά. Μάλιστα, δεν έχει χάσει ούτε έναν από τους 7 τελικούς του στη Μελβούρνη!
Ο 31χρονος Σέρβος τενίστας μπήκε φουριόζος και εξουδετέρωσε ένα προς ένα τα όπλα του Ναδάλ. Ούτε το σερβίς του Ισπανού δούλευε όπως τις προηγούμενες μέρες, καθώς απέναντί του είχε τον καλύτερο αμυντικό στην ιστορία του τένις, ούτε το backhand, ούτε το forehand, ούτε τα let κοντά στο φιλέ. Ο Τζόκοβιτς βρισκόταν παντού, επέστρεφε και τις πιο απίθανες μπαλιές, έπαιζε σε άλλη ταχύτητα.
Δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στον Ράφα Ναδάλ, τον πιο μαχητικό τενίστα του σιρκουί. Ο Ισπανός δεν κατάφερε χθες να πάρει ούτε σετ –αυτό συνέβη για πρώτη φορά στους 25 τελικούς Γκραν Σλαμ στους οποίους έχει αγωνιστεί!
Μάλιστα είχε μόνο μία φορά μπρέικ πόιντ, το οποίο έσωσε με άνεση ο Σέρβος τενίστας. Οσο για την πρώτη ώρα του τελικού, ο Ναδάλ κατάφερε να πάρει μόλις 2 πόντους σε σέρβις-γκέιμ του «Νόλε»!
Το πόσο… αφοπλισμένος ήταν χθες ο Ισπανός τενίστας φαίνεται και από τον αριθμό των αβίαστων λαθών: 28 ο ίδιος, μόλις 9 ο Τζόκοβιτς. Οταν ρωτήθηκε ο Ναδάλ αν θα είναι δύσκολο να συνέλθει από τη χθεσινή συντριβή του, δήλωσε: «Επιστρέφει κανείς στο σπίτι του πιο περήφανος ύστερα από ήττα σαν αυτή στον περσινό ημιτελικό του Ουίμπλεντον [σ.σ.: νίκησε ο Τζόκοβιτς με 6-4, 3-6, 7-6, 3-6, 10-8 σε 5 ώρες και 15 λεπτά], αλλά ψυχολογικά συνέρχεται πιο δύσκολα, γιατί βρέθηκε πιο κοντά στη νίκη. Σήμερα δεν είχα καμία πιθανότητα να νικήσω. Θα το ξεχάσω πιο εύκολα»…
Πλέον ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει 15 Γκραν Σλαμ στην τροπαιοθήκη του, πλησιάζοντας τους Ρότζερ Φέντερερ (20) και Ράφα Ναδάλ (17).
Οι κόντρες των τριών αυτών «ιερών τεράτων» στα επόμενα δυο-τρία χρόνια –επιτρέπουσας της νέας γενιάς- θα καθορίσουν ποιος θα θεωρείται βάσει αριθμών ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών.
Αυτή τη στιγμή πάντως φαίνεται ότι ο Τζόκοβιτς έχει το πάνω χέρι. Είναι ο κάτοχος των τριών τελευταίων Γκραν Σλαμ και για πρώτη φορά στην καριέρα του διαθέτει τα πάντα ταυτόχρονα: τεχνική υπεροχή, φυσική κατάσταση και απόλυτη αυτοσυγκέντρωση. Ποιος θα τον σταματήσει;
