ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα ειδοποιητήρια των εισφορών για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ που θα πρέπει να πληρώσουν από τις 5 ώς τις 12 Απριλίου οι 250.000 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΠ.

Τα ραβασάκια, που δεν είχαν σταλεί ποτέ από το 2017, από εδώ και στο εξής θα εκδίδονται κάθε μήνα και οι εισφορές θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Ειδικά τα πρώτα ειδοποιητήρια θα πρέπει να εξοφληθούν από 5 έως 12 Απριλίου.

Οι ασφαλισμένοι έλαβαν τρία ειδοποιητήρια που αφορούν:

• Την εισφορά Φεβρουαρίου και αναδρομικά του Ιανουαρίου

• Την πρώτη δόση από τις 36 για το διάστημα 1η/1 έως 31/12/2017

• Την πρώτη δόση από τις 36 του διαστήματος 1η/1 έως 31/12/2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΕΤΕΑΠ, έξι κατηγορίες ασφαλισμένων θα πρέπει να αγνοήσουν ειδοποιητήρια που έλαβαν από αστοχία του συστήματος ή να ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες μέχρι να γίνει η εκκαθάριση των εισφορών:

1. Ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλα και μισθωτή εργασία ή καταβάλλουν εισφορές με ΔΠΥ και έχουν μέχρι δύο εργοδότες (οιονεί μισθωτοί) εξαντλούν την υποχρέωσή τους μέσω της ΑΠΔ.

2. Οσοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1η/1/2017 έως 31/12/2018, με διαγραφή από τη ΔΟΥ αλλά έχουν λάβει ειδοποιητήριο για περίοδο που δεν είχαν δραστηριότητα, πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης έως τη διακοπή.

3. Αυτοαπασχολούμενοι που κατέθεταν εισφορές για το διάστημα από 1/1/2017 μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν. Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες μη μισθωτών – όπως κρεοπώλες, ηλεκτρολόγοι, χημικοί, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Θα πρέπει να πληρώσουν όλο το ποσόν και όταν γίνει η εκκαθάριση θα λάβουν πιστωτικό υπόλοιπο.

4. Ασφαλισμένοι (κυρίως δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) που έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας, στη διεύθυνση Φιλελλήνων 13-15, Τ.Κ. 10557 Αθήνα, για να ενημερωθεί ο ατομικός τους λογαριασμός και να εκκαθαριστούν οι υποχρεώσεις τους.

5. Για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και τους αρτοποιούς θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές τους από 1η/12/2012 και 1η/1/2015 αντίστοιχα. Οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα ορίζει το ύψος της εισφοράς και τις δόσεις αποπληρωμής, αλλά τώρα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τα ραβασάκια που έλαβαν.

6. Οσοι έχουν αποκλειστικά μισθωτή εργασία ή καταβάλλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες (οιονεί μισθωτοί) εξαντλούν την υποχρέωσή τους μέσω της ΑΠΔ. Πρόκειται κυρίως για μισθωτούς μηχανικούς ή και δικηγόρους που έλαβαν ειδοποιητήριο εισφορών. Δεν πρέπει να καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Ασφαλισμένοι που θα διαπιστώσουν διαφορές στην ασφάλισή τους, πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά ώστε να επανυπολογιστούν οι εισφορές τους με βάση τα οριστικά διαστήματα ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές υπολογίζονται για όλους με βάση τον κατώτατο μισθό.