ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (κινητά και ακίνητα) υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, αλλά και ο επανέλεγχος όλων ανά τριετία εξουδετερώνουν σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο να «τρυπώσουν» στρατηγικοί κακοπληρωτές και να επωφεληθούν σε βάρος αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη να ρυθμίσουν το δάνειό τους και να λάβουν επιδότηση.

Παράλληλα, η χρονική διάρκεια 1 έτους της προστασίας (3 έτη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) εξαλείφει ηθικούς κινδύνους και αλλάζει την κουλτούρα πληρωμών των συνεπών δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κείμενο 50 ερωτήσεων που αφορούν το νέο πλαίσιο, αλλά και τον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη.

Πολλά από τα ερωτήματα της Ε.Ε. είναι πρακτικής φύσης και αφορούν τις διασφαλίσεις ώστε να μείνουν μακριά οι «μπαταχτσήδες», πώς δεν θα υπερφορτωθεί η πλατφόρμα από τα αιτήματα δανειοληπτών, αλλά και να θα δοθούν κίνητρα σε συνεπείς δανειολήπτες ώστε να παραμείνουν συνεπείς.

Σημαντικό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ενιαίο πλαίσιο, ζήτημα που έχουν θέσει και οι τράπεζες και στη συνάντηση, την Πέμπτη, υπήρξε δέσμευση ότι το ενιαίο πλαίσιο που θα αφορά όλες τις κατηγορίες δανείων -ενυπόθηκα και μη- θα προχωρήσει άμεσα.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), χθες βράδυ, απέστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία επικυρώνει τα σημεία στα οποία υπήρξε συμφωνία και, ειδικότερα, τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου, την ισχύ του νόμου, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι ενδιαφερόμενοι, ώστε να καταστούν επιλέξιμοι. Επίσης, το «κούρεμα» που θα εφαρμόζεται για το ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Συμφωνία υπήρξε και σε ό,τι αφορά τους «κόκκινους» δανειολήπτες, σε βάρος των οποίων έχουν προχωρήσει οι δικαστικές ενέργειες (δηλαδή διαταγή πληρωμής, εντολή κατάσχεσης, πλειστηριασμός).

Προβλέπεται ότι δεν θα μπορούν να καταθέτουν την τελευταία στιγμή ανακοπή του πλειστηριασμού, ζητώντας αναθεώρηση της αξίας του ακινήτου. Μάλιστα, αναφορικά με τη σχέση με την τιμή του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό, θα προβλέπεται ότι θα καθορίζεται από πιστοποιημένο ανεξάρτητο εκτιμητή του Δημοσίου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ρόλο του… εκτιμητή αναλάμβανε ο γείτονας του δανειολήπτη που βεβαίωνε την αξία του ακίνητου.