Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τους διορισμούς, στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί με κινητοποιήσεις όλη την εβδομάδα. Επιμένουν στην άρση της ισότιμης αναγνώρισης προϋπηρεσίας-ακαδημαϊκών προσόντων. Το υπουργείο αμετακίνητο, επίσης, μελετά αλλαγές μόνο στην κατάταξη των τυπικών προσόντων, ενώ παράλληλα ετοιμάζει τις ανακοινώσεις για το εξεταστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο, ωστόσο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έχει ανακοινωθεί η ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου της επόμενης χρονιάς.
«Για να μην προκαλέσουμε άγχος στους υποψηφίους θα ανακοινώσουμε την ύλη νωρίτερα. Η αναμονή στη Βουλή για τα σχέδια νόμου είναι μεγάλη, όμως θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες ανακοινώσεις μέσα στον μήνα, όπως είχαμε προγραμματίσει. Αλλωστε, η εξεταστέα ύλη είναι ο πυρήνας της προετοιμασίας», λένε στελέχη του υπουργείου Παιδείας, θέλοντας να καθησυχάσουν τους πρώτους υποψηφίους του νέου συστήματος (φετινοί μαθητές Β’ Λυκείου), αλλά και να προλάβουν τα σχόλια για νέες καθυστερήσεις.
Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αλλαγές που μελετούν σε ό,τι αφορά το σύστημα πρόσβασης περιορίζονται στην πιθανότητα να αποκτήσει μεταβατικό χαρακτήρα μόνο για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος η πρόβλεψη για τον συνυπολογισμό του βαθμού απολυτηρίου στον τελικό βαθμό πρόσβασης. Αλλωστε, είναι μικρή η προβλεπόμενη ποσόστωση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ξεπερνά το 10% της συνολικής βαθμολογίας. Παρ’ όλα αυτά, για την ομαλότερη δυνατή προσαρμογή των πρώτων υποψηφίων του νέου εξεταστικού μελετάται η προσωρινή αναβολή του μέτρου. Αναμένεται η οριστική απόφαση σε λίγες εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα διορισμού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μόνες αλλαγές που σκέφτεται το υπουργείο περιορίζονται στην κατάταξη των μορίων που αντιστοιχούν στα τυπικά προσόντα.
Φυσικά θα καταγράψουν όλα όσα θα συζητηθούν στις επιτροπές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσουν σε μεταβολή της φιλοσοφίας του συστήματος, βασικός άξονας του οποίου είναι η εξίσωση των κριτηρίων προϋπηρεσίας-ακαδημαϊκών προσόντων.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είναι συνταγματική η επιταγή για αξιοκρατία και ισότιμη πρόσβαση», τονίζουν, παραπέμποντας στο ΣτΕ.
Πηγές του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου, όμως την ίδια στιγμή το μέτωπο των εκπαιδευτικών απλώνεται. Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, οι Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) πήραν αποφάσεις για κινητοποιήσεις όλη την εβδομάδα, ξεκινώντας από τη σημερινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο και καταλήγοντας στο συλλαλητήριο της Παρασκευής με πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Οχι μόνον επιμένουν στην επετηρίδα, αλλά θεωρούν πως η υψηλή μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων συνιστά εμπόριο ελπίδας προς τους χιλιάδες αναπληρωτές που είτε έχουν τίτλους είτε θ’ αρχίσουν να τους αναζητούν -με το αζημίωτο- προκειμένου να διεκδικήσουν έναν διορισμό.
