ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεν ήταν καλή η χθεσινή μέρα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αργεντινή για τη σύνοδο των G20 και ματαιώσει την εκεί συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν -την οποία είχε προαναγγείλει λίγες ώρες νωρίτερα- ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε δυο χαστούκια σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο. Το πρώτο από τη Γερουσία και το δεύτερο από τον πρώην δικηγόρο του, Μάικλ Κόεν.

Aρχικά, η Γερουσία ενέκρινε με 63 ψήφους υπέρ και 37 κατά ψήφισμα με το οποίο ζητά να σταματήσει η αμερικανική υποστήριξη προς τους Σαουδάραβες στον πόλεμο στην Υεμένη.

Είχε προηγηθεί η άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να ενημερώσει το Κογκρέσο για την έκθεση της CIA για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, εμμένοντας στην εκδοχή Τραμπ ότι το γεγονός δεν συνδέεται άμεσα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Αυτό εξαγρίωσε και πολλούς Ρεπουμπλικανούς, γεγονός που εξηγεί και την αυξημένη πλειοψηφία στη Γερουσία.

Κατάθεση Κόεν

Αν και αυτό το πλήγμα στην εξωτερική πολιτική του προέδρου είναι προς το παρόν διαχειρίσιμο, ίσως να μη συμβαίνει το ίδιο με την υπόθεση του Μάικλ Κόεν, ο οποίος παραδέχτηκε ενώπιον δικαστηρίου του Μανχάταν ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο σχετικά με ένα σχέδιο κατασκευής Πύργου Τραμπ στη Μόσχα, το οποίο και ναυάγησε.

Οπως ομολόγησε, είπε ψέματα ως προς τον χρόνο που διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους και άλλες λεπτομέρειες, ώστε να «είναι συνεπής με το πολιτικό μήνυμα» του πελάτη του, που τότε ήταν υποψήφιος στις εκλογές.

Η κατάθεση του Κόεν εντάσσεται στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου που έχει συντάξει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά τον φερόμενο ρωσικό δάκτυλο στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, και δεν σχετίζεται με άλλες υποθέσεις για τις οποίες διώκεται ο δικηγόρος.

«Αδύναμο πρόσωπο» τον χαρακτήρισε ο Τραμπ και «ψεύτη» που «προσπαθεί να πετύχει μικρότερη ποινή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τον είχε προσλάβει επειδή «του χρωστούσε χάρη».

Κατόπιν, επιτέθηκε μέσω τουίτερ για ακόμη μια φορά στην έρευνα του Μιούλερ και τους «αγριεμένους Δημοκρατικούς» που ασχολούνται μόνο με αυτόν και «δεν βλέπουν καν τα φρικαλέα και ενδεχομένως ανατρεπτικά αδικήματα που έχουν διαπράξει η βρόμικη Χίλαρι Κλίντον και οι Δημοκρατικοί. Απόλυτη ντροπή!».

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε απαντήσει γραπτώς στον Μιούλερ ότι δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση από τον πρώην σύμβουλό του στην προεκλογική εκστρατεία Ρότζερ Στόουν για τις διαρροές από το Wikileaks σχετικά με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν υποκλαπεί από τους Δημοκρατικούς το 2016 -εν μέσω νέων σχετικών δημοσιευμάτων- καθώς κι ότι δεν γνώριζε για τη συνάντηση που είχαν τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας, μαζί και ο γιος του, με Ρωσίδα δικηγόρο.

Στο πλαίσιο της έρευνας του Μιούλερ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον 32 ατόμων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τέσσερις πρώην βοηθοί του Τραμπ.